eur:
393.17
usd:
352.2
bux:
73119.59
2024. szeptember 21. szombat Máté, Mirella

Jelentősen drágulhat a magyar adósság finanszírozása

A befektetők óvatosak a gazdasági válság okozta kockázatok miatt, és ez hatással van a magyar állampapírpiacra is - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Szarvas Ferenc, az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgatója. Hozzátette: meg kell várni, amíg a gazdasági válság után beáll egy egyensúlyi helyzet, akkor könnyebben lehet tervezni a költségvetési kiadásokat is.

Az általános nemzetközi bizonytalanság miatt a befektetők óvatosak, így átalakul a magyar állampapírok kockázati felára is. Ilyenkor pedig nehezen találkozik a kereslet és a kínálat - jelentette ki az InfoRádió Aréna című műsorában Szarvas Ferenc, az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgatója.

Hozzátette: ilyenkor az is előfordulhat, hogy megnő a kereslet az állampapírok iránt, mert a piacon a biztonságos befektetési lehetőséget keresik. Ennek ugyanakkor inkább az olyan nagyobb országok közül kerülnek ki a haszonélvezői, mint az Egyesült Államok vagy Németország.

Szarvas Ferenc rámutatott: a hozamok mindenhol növekednek, a piacok likviditása viszont csökken. Magyarországot ez erősen érinti, de a vezérigazgató bízik benne, hogy hamarosan rendeződik a helyzet.

Mint mondta, az állam jelentős mozgósítható tartalékokkal rendelkezik a válsághelyzetek kezelésére. De mivel befagyott az állampapírpiac, nincs likviditás és növekednek a hozamok, ezért hosszú távon fönnállhat az államadósság megdrágulásának veszélye.

Az Aréna vendége kifejtette: az Államadósság-kezelő Központ "készen kapja" a költségvetési hiányt, emellett pedig adósságszolgálatot lát el, azaz fizeti az adósság kamatait.

Általában a költségvetést megtervező pénzügyminisztériumi tisztségviselők több tervet is készítenek az évi kamatterhekkel kapcsolatban, a jövő évit most dőreség lenne megbecsülni, de a vártnál magasabb kamatszintet várhatunk jövőre - tette hozzá mindehhez Szarvas Ferenc.

Megjegyezte viszont, hogy a költségvetés kiigazításával 2009-ben teljesíthetünk egy, az euró bevezetéséhez szükséges maastrichti kritériumot.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gigantikus buzgár Békásmegyeren - figyelmeztet az FCSM

Nem szabad elvinni a homokzsákokat az ideiglenes gátakról, még akkor sem, ha már elvonult az ár - figyelmeztet a Fővárosi Csatornázási Művek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.23. hétfő, 18:00
Hankó Balázs
kultúráért és innovációért felelős miniszter
Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Lefordultak az európai tőzsdék, a magyar piac erős volt pénteken

Csütörtökön még nagyot emelkedtek az európai részvénypiacok, történelmi csúcsra emelkedett a német tőzsde, pénteken viszont lefordulás jött, főként az autóipari részvények árfolyama esett nagyot, miután profitfigyelmeztetést adott ki a Mercedes-Benz. Az európai hangulatromlást az amerikai tőzsdék is lekövették, mérsékelt eséssel indult a pénteki kereskedés, nap végére azonban a csütörtöki záróérték közelébe értek a vezető amerikai részvényindexek..

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×