eur:
385.49
usd:
354.32
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Nehéz villámrajtot venni a Start Plusz kártyával

Akár másfél hónapig is ellátás nélkül maradhatnak azok, akik Start Plusz kártyát igényelnek - erősítette meg a Magyar Államkincstár illetékese az InfoRádiónak. A kártyát a kismamák és a regisztrált, tartós munkanélküliek vehetik igénybe, hogy az állam ezzel is segítse elhelyezkedésüket. A hivatali ügyintézés fél napos sorban állással járhat.

A Start Plusz kártyával foglalkoztatott munkavállaló után - maximálisan 2 évig - járulékkedvezmény illeti meg a munkáltatót, ösztönzésképpen, hogy kismamát vagy tartós munkanélkülit válasszon alkalmazottnak. A Start Plusz kártya kiváltásához azonban - a szükséges dokumentumokkal együtt - két dolog szükséges. Türelem és - különösképpen a kismamáknak - anyagi háttér. Tartós munkanélküliség esetén az Állami Foglalkoztatási Hivatal állítja ki az igazolást a kártya kiváltásához. Ha egy kismama dönt úgy, hogy munkába áll, ezt csak akkor teheti meg, ha a gyermeke már elmúlt egy éves és ő maga kizárólag gyermekgondozási segélyben - közismert nevén gyes-ben - részesül.

Itt kezdődik a probléma. A kismamának ugyanis először is le kell mondania a gyed-et, amit az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál tehet meg. Majd innen át kell mennie az Államkincstár ügyfélszolgálatára, ahol gyes-t kell igényelnie. Az InfoRádió hallgatóinak észrevétele alapján a gyes folyósításáig akár 6 hét is eltelhet. Arra a kérdésre, hogy ez miért tart ilyen hosszú ideig, az InfoRádió többszöri megkeresésére sem a Magyar Államkincstár, sem a Szociális és Munkaügyi Minisztérium nem adott választ.

Az intézmények és alkalmazottaik folyamatosan egymásra hárították az információ-szolgáltatás kötelezettségét. Ha a kismama győzi idővel és kivárta a rászabott időt, akkor az APEH volt a következő lépés. Jurányi Benedekné, az APEH vezető szaktanácsadója az InfoRádiónak elmondta: ha a Start Plusz kártyát igénylő felmutatja az APEH fiókirodájában a szükséges igazolásokat, akkor azonnal kiadják a Start Plusz kártyát helyettesítő igazolást. Hozzátette: nem a kártyát tudják rögtön kiadni, mert arra még 15 napot várni kell, de az ügyfél kifejezett kérésére erről adnak egy igazolást, és ezt ugyanúgy tudja használni, mint a kártyát.

Jurányi Benedekné elmondta, a megfelelő igazolások - így a gyesről szóló dokumentum - hiányában nem tudják kiadni a kártyát. Így könnyen előfordulhat, hogy a kismama gyed-et már nem, gyes-t pedig még nem kap és ezért a munkába állását megkönnyítő Start Plusz kártyát sem tudja kiváltani.

Az országos türelemjáték keretében 2008. októberéig 15.614 kártyát váltottak ki, ebből 2008. júliusban 8151 ember állt alkalmazásban és még hatástanulmány sem készült arról, hogy a munkáltatók egyáltalán szívesebben alkalmaztak-e olyan munkavállalót, aki Start Plusz kártyával rendelkezik.

Fodróczi Kármen az Állami Foglalkoztatási Hivatal Start Plusz kártya menedzsere nem kételkedik. Mint mondta: a munkáltatónak nagy kedvezmény, hogy jelentős járulékkedvezményeket érvényesíthet az ilyen munkavállalók után, tehát szerinte a kártya kiváltóinak számából is arra lehet következtetni, hogy - ugyan nem exponenciálisan - de egy tartós növekedés figyelhető meg az igénylések számát illetően.

Az InfoRádió információi szerint a hivatali ügyintézés legalább fél nap sorban állással jár. Arra senki nem gondolt, hogy kismamaként ez sokkal nehezebb feladat, mert az egy éves gyerek felügyeletét ez idő alatt meg kell oldani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

A védelmi miniszter és kormányfőhelytettes azt közölte, hogy Robert Fico állapota nagyon komplikált, és a miniszterelnök az életéért harcol.

Boris Pistoriusnál betelt a pohár: saját kormányára támadt a miniszter

Elfogyott a türelme Boris Pistoriusnak a költségvetési megtakarításokkal kapcsolatos, immár maratoni vitában. Ráadásul ennek egy koalíciós reggelin adott hangot, amelyet az általa vezetett minisztériumban tartottak több társminisztérium képviselőinek részvételével. Értesülések szerint a reggeli kellős közepén a miniszter olyan kijelentésre ragadtatta magát, amit többen akár félre is értelmezhettek volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×