eur:
388.38
usd:
360.33
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Csak a csoda mentheti meg az építőipart a csődhullámtól

Csődhullám kialakulására számít az építőiparban, illetve az ingatlanfejlesztő cégek körében a Futureal Group vezérigazgatója. Futó Gábor azt mondta az InfoRádiónak, hogy majdnem lehetetlen új ingatlanprojektekhez forrást szerezni több európai országban, köztük Magyarországon is.

Azáltal, hogy a bankok alultőkésítettek, a bankrendszer nem tudja ellátni a funkcióját, hiszen ha egy bank tőkéjéből egy euró hiányzik, az tíz-tizenöt euróval csökkenti a hitelezését - fejtette ki az InfoRádiónak Futó Gábor, a Futureal Group vezérigazgatója. Ha tehát a bankrendszert nem sikerül időben újratőkésíteni - márpedig úgy tűnik, ez a helyzet -, a bankoknak vissza kell fogniuk a hitelezést. Ez pedig, mint mondta, az egész reálgazdaságot elkezdi szűkíteni. A bankok nem hosszabbítják meg, illetőleg visszavonják majd a hiteleket, nem fogják finanszírozni az új beruházásokat.

Futó Gábor hangsúlyozta: már álltak le emiatt beruházások, és szerinte drasztikusan vissza fog esni az új fejlesztések volumene. Az ingatlanberuházásokat sem fogják finanszírozni a bankok. A vezérigazgató felhívta a figyelmet arra is, hogy az OTP és más intézetek is a minimálisra szorították vissza a projekthitelezést. Azaz nem arról van szó, hogy drágábban lehet pénzhez jutni, hanem hogy egyszerűen nem is lehet. Várhatóak a csődök, bedőlések - figyelmeztetett a szakember. 

Hozzáfűzte: nemrég az Exporeálon, Európa talán legnagyobb ingatlanpiaci kiállításán a német pénzügyminiszter azt fejtegette, hogy Amerikával szemben bezzeg Németország milyen jó helyzetben van. Majd nem sokkal később a tönk szélére került a legnagyobb német ingatlanhitelező intézet, és fokozatosan bejelentették a német bankok, hogy nem adnak hitelt ingatlanfejlesztésre. Ezért számos ingatlanfelesztő vég tőzsdei értéke a töredékére csökkent - mutatott rá a vezérigazható.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
GEN Z Fest május 9-én az Akváriumban – pénzről, bátran

GEN Z Fest május 9-én az Akváriumban – pénzről, bátran

A Z generáció tagjai aktív pénzkeresők, adót fizetnek, lakbért, rezsit és tandíjat, mindeközben próbálnak megtakarítani, mégis úgy érzik, hogy nem eléggé tájékozottak a pénzügyi kérdésekben. Ez nem meglepő, mert a gazdasághoz kötődő egyetemi szakokon kívül sehol nem tanítják a pénzügyi ismereteket, a család idősebb tagjai pedig nem tudják érthetően átadni ezt a tudást, vagy akár ők maguk sincsenek tisztában alapvető gazdasági és pénzügyi fogalmakkal. A GEN Z Fest-en, május 9-én szakértők segítenek tisztázni a pénzügyi kérdéseket, legyen szó lakhatásról, vállalkozásról vagy befektetésről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×