eur:
388.51
usd:
360.61
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A magánnyugdíjpénztári tagoknak sincs félnivalójuk

A bankbetétekhez hasonlóan a magánnyugdíjpénztári befizetésekre is van állami garancia - mondta el az InfoRádiónak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője. Binder István hozzátette: egy pénztár csődje esetén, az állami garancia az önkéntes pénztári befizetésekre nem, csak a kötelező magánynyugdíjpénztári befizetésekre vonatkozik. A garanciaalap vagyona jelenleg 7 milliárd forint.

A pénzintézetekben elhelyezett betétekre szerda óta korlátlan garanciát vállal az állam. Az Országos Betétbiztosítási Alapból 13 millió forintig kárpótolják a betéteseket, az e feletti összegre pedig a bankok iránti bizalom megőrzése érdekében az állam vállal garanciát.

Mindez nem vonatkozik a magánnyugdíjpénztári befizetésekre, nem kell azonban aggódniuk ezek tulajdonosainak sem.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője az InfoRádióban elmondta: az Országos Betétbiztosítási Alaphoz hasonlóan létezik egy magánnyugdíjpénztári garanciaalap is, amely a pénztári tagok átlépésekor vagy nyugdíjba menetelekor nyújt segítséget a pénztár fizetőképtelensége esetén.

Az alapban jelenleg 7 milliárd forint van. Ebből pénzintézeti csőd esetén a befizető kárpótlást kap a tőkéjéért és azzal összegyűjtött kamatokért is, az alap azonban nem nyújt segítséget akkor, ha a pénztár rossz befektetései miatt esetleg tőkeveszteséget könyvelhet el a befizető.

Az alap nem vállal azonban garanciát az önkéntes nyugdíjpénztári tagok megtakarításaira, valamint az önkéntes önsegélyező pénztári tagokéra.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×