eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Az igazságszolgáltatás az adósokat védi?

További bizonytalanságot és tartozás-felhalmozást is hozhat magával az a jogszabályi változás, amelyet a Pénzügyminisztérium terjesztett be - véli Vadász Iván adószakértő. A feketegazdaság elleni küzdelem miatt a pénzügyi tárca korlátozná a vállalkozások közötti készpénzfizetést, 250 ezer forint felett csak átutalással történhet a kifizetés.

A körbetartozás az építőiparban mára olyan méreteket öltött, amelyet sok vállalkozás már nem tud elviselni. Sok cég tönkrement, és olyan vállalkozások is akadnak, amelyeknek a vezetői öngyilkosságot követtek el a felhalmozott problémák miatt.

A Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége szerdára demonstrációt szervezett, amelynek során nemcsak az illetékes tárcáknak, valamint a köztársasági elnöknek és az Országgyűlés elnökének juttatták el petíciójukat, hanem felkeresték a notórius nem fizető cégeket is, hogy figyelmeztessék őket elmaradásaikra.

Sokan halogatják a jogos követelések kifizetését vagy csak részben hajlandók kifizetni azokat, annak ellenére, hogy képesek lennének a törlesztésre - mondta Tóth Giri Ferenc, a megmozdulás egyik résztvevője.

A vállalkozók problémáját nehezíti az a törvényjavaslat is, amelyet a Pénzügyminisztérium terjesztett a parlament elé a feketegazdaság visszaszorítása érdekében. Mint azt Vadász Iván adótanácsadó elmondta, a készpénzfizetés nemcsak az adóelkerülés miatt vált általánossá, hanem a körbetartozások miatt is.

A legtöbb vállalkozás csak akkor mer szállítani, ha a megrendelő azonnal fizet is, máskülönben nehezen hajtható be a tartozás. A jogbiztonság ebben az esetben nem érvényesül Magyarországon, aki a tartozásokról szóló pereket figyeli, annak úgy tűnhet, mint ha az igazságszolgáltatás az adósokat védené - mondta Vadász Iván.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×