INFORÁDIÓ
2022. december 1. csütörtök
Elza

Orbán: a kormány miatt Magyarország gyámság alatt áll

InfoRádió / MTI

A Fidesz elnöke szerint az Európai Bizottság értékelése a magyar konvergenciaprogramról azt mutatja, hogy "rendkívül kockázatos az a gazdaságpolitika, amelyet Magyarország ma folytat".

"Azt gondolom, hogy ez egy megbukott gazdaságpolitika már most, tehát nem fogja tudni elérni a maga által kitűzött célokat sem, ráadásul olyan mély válságba sodorja Magyarországot, amelyből hosszú évek kemény munkájával is nehéz lesz kilábalni" - hangoztatta Orbán Viktor.

A jelentés szerinte világosan leszögezi, hogy "a megszorítások eredményeképpen jelentősen csökken a gazdasági növekedés üteme, nő az ország eladósodottsága, és mindezek eredményeképpen nőni fog a munkanélküliség".

"Annak vagyok a híve, arra találok érveket ebben a jelentésben, hogy Magyarországnak erőteljes gazdaságpolitikai fordulatra van szüksége. Az adókat növelő gazdaságpolitikát végre a gazdasági növekedést serkentő, a munkahelyek létrejöttét segítő adócsökkentéses gazdaságpolitikára kellene változtatni" - jelentette ki a Fidesz elnöke.

Megismételte: álláspontja szerint Magyarország gyámság alatt van, konvergenciaprogramját úgy fogadták el, hogy időről időre ellenőrizni kell, betartja-e az abban foglaltakat.

Ennek szerinte az az oka, hogy a kormány elvesztette szavahihetőségét, és a korábban ígérttel ellentétesen haladt.

Brüsszel szigorú gazdaságpolitikát vár


Tarthatóak a hosszú távú magyar konvergencia-célok az Európai Bizottság értékelése szerint. A testület ugyanakkor felhívta a figyelmet az idei költségvetés szigorú betartására.

Az Európai Bizottság úgy vélte: Magyarországnak szigorúan be kell tartania idei költségvetését, mérsékelnie kell a közigazgatási és az egészségügyi rendszerek kiadásait, általánosan javítania kell a költségvetési ellenőrzést, és készen kell állnia az esetlegesen szükséges további lépések megtételére.

A testület leszögezte: Magyarország december elején benyújtott programja a bizottság által támogatott stratégiát tükrözi, amelynek célja, hogy a 2006-ra várható 10 százalékos hiányt 2010-re 2,7 százalékra szorítsa le.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018