eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Orbán: a kormány miatt Magyarország gyámság alatt áll

A Fidesz elnöke szerint az Európai Bizottság értékelése a magyar konvergenciaprogramról azt mutatja, hogy "rendkívül kockázatos az a gazdaságpolitika, amelyet Magyarország ma folytat".

"Azt gondolom, hogy ez egy megbukott gazdaságpolitika már most, tehát nem fogja tudni elérni a maga által kitűzött célokat sem, ráadásul olyan mély válságba sodorja Magyarországot, amelyből hosszú évek kemény munkájával is nehéz lesz kilábalni" - hangoztatta Orbán Viktor.

A jelentés szerinte világosan leszögezi, hogy "a megszorítások eredményeképpen jelentősen csökken a gazdasági növekedés üteme, nő az ország eladósodottsága, és mindezek eredményeképpen nőni fog a munkanélküliség".

"Annak vagyok a híve, arra találok érveket ebben a jelentésben, hogy Magyarországnak erőteljes gazdaságpolitikai fordulatra van szüksége. Az adókat növelő gazdaságpolitikát végre a gazdasági növekedést serkentő, a munkahelyek létrejöttét segítő adócsökkentéses gazdaságpolitikára kellene változtatni" - jelentette ki a Fidesz elnöke.

Megismételte: álláspontja szerint Magyarország gyámság alatt van, konvergenciaprogramját úgy fogadták el, hogy időről időre ellenőrizni kell, betartja-e az abban foglaltakat.

Ennek szerinte az az oka, hogy a kormány elvesztette szavahihetőségét, és a korábban ígérttel ellentétesen haladt.

Brüsszel szigorú gazdaságpolitikát vár


Tarthatóak a hosszú távú magyar konvergencia-célok az Európai Bizottság értékelése szerint. A testület ugyanakkor felhívta a figyelmet az idei költségvetés szigorú betartására.

Az Európai Bizottság úgy vélte: Magyarországnak szigorúan be kell tartania idei költségvetését, mérsékelnie kell a közigazgatási és az egészségügyi rendszerek kiadásait, általánosan javítania kell a költségvetési ellenőrzést, és készen kell állnia az esetlegesen szükséges további lépések megtételére.

A testület leszögezte: Magyarország december elején benyújtott programja a bizottság által támogatott stratégiát tükrözi, amelynek célja, hogy a 2006-ra várható 10 százalékos hiányt 2010-re 2,7 százalékra szorítsa le.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×