eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Fehéroroszország most az olaj tranzitdíját emeli

Fehéroroszország február 15-étől 30 százalékkal emeli az országán áthaladó orosz tranzitolaj illetékét - jelentette be a fehérorosz gazdasági minisztérium.

Az 1996 óta változatlan illeték a Németország és Lengyelország felé irányuló orosz exportolaj tonnája esetében 2,60 dollárról 3,50 dollárra nő.

A Magyarországra, Szlovákiába, Csehországba és Ukrajnába exportált olaj illetéke 1,14 dollárról 1,50 dollárra emelkedik.

Az orosz Transneft vezetékmonopólium egyik illetékese szerint az illetékemelés miatt nem drágul az orosz olaj az európai vásárlók számára. Oroszország tavaly 78,7 millió tonna kőolajat szállított Fehéroroszországon át.

Szergej Grigorjev, a Transneft alelnöke azt mondta, hogy cége még nem kapott hivatalos értesítést az illetékemelésről, de ha ez eljut hozzá, tárgyalásokat kezdeményez.

Szemjon Vajnstok, a Trasneft elnöke éppen hétfőn jelentette be, hogy az állami vállalat "technikai bizottsága" jóváhagyta azt a tervet, miszerint olyan új olajvezetéket építenek, amely elkerüli Fehéroroszországot és a Balti-tenger partján fekvő Szentpétervár közelében ér véget.

A vezeték kezdetben évi 50 millió tonna kőolaj szállítására lesz alkalmas. Ennek költségét azonban még nem számították ki pontosan és egyelőre nem tudni, hogy mikor kezdenek hozzá az építéshez.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×