Lengyelország, Svédország és Finnország továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy csak azok az szeszes italok számítanak vodkának, amelyek gabona vagy burgonya lepárlásával készülnek.
Más tagállamok, például Magyarország, Spanyolország vagy Nagy-Britannia szerint nincs ok arra, hogy megváltoztassák a jelenlegi szabályozást: eszerint a vodka bármely mezőgazdasági termény desztillálásával készülhet.
Az Európai Parlament környezeti bizottsága kompromisszumos megoldást javasol: a nem melaszból, burgonyából vagy gabonából lepárolt italok üvegein világosan fel kell tüntetni, miből készültek, a többféle növényből párolt vodkát pedig "kevert" felirattal kell ellátni.
Megegyezés kell
A megállapodás gyors előkészítése az EU soros elnöke, Németország feladata, hiszen az európai parlamenti képviselők márciusban szavaznak majd a javaslatról.
Valószínű azonban, hogy a szigorúbb szabályozást követelő lengyelek, a finnek és a svédek tiltakozni fognak a javaslat ellen: céljuk, hogy megtiltsák a melaszból, a szőlőből és más gyümölcsökből készülő italok vodka néven való árusítását.
Nemzeti büszkeség
A vodka-kérdés akkor merült fel, amikor az EU-ban megkezdték az alkoholos italok meghatározásáról szóló törvények felülvizsgálatát. A most érvényben lévő jogszabályok ugyanis még 1989-ben születtek, amikor a most tiltakozó országok még nem voltak tagjai a szervezetnek.
Nagy-Britannia is érdekelt a döntésben, hiszen az ország Európa második legnagyobb vodkaexportőre, és vodkáinak harmadát cukorrépamelaszból készíti, főleg Skóciában.
A helyzet azonban visszás, hiszen Skócia, amely a vodka meghatározásának liberalizálását támogatja, a nemzeti ital, a whisky meghatározását szűkebbre szabná.