eur:
395.11
usd:
365.66
bux:
65398.26
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Vodkaháború előtt Európa?

Márciusban szavaz az Európai Parlament arról, mi számít vodkának és mi nem: néhány tagállam be akarja tiltatni a gyümölcsökből készülő vodkagyártást, amely a magyar termelést is érinti.

Lengyelország, Svédország és Finnország továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy csak azok az szeszes italok számítanak vodkának, amelyek gabona vagy burgonya lepárlásával készülnek.

Más tagállamok, például Magyarország, Spanyolország vagy Nagy-Britannia szerint nincs ok arra, hogy megváltoztassák a jelenlegi szabályozást: eszerint a vodka bármely mezőgazdasági termény desztillálásával készülhet.

Az Európai Parlament környezeti bizottsága kompromisszumos megoldást javasol: a nem melaszból, burgonyából vagy gabonából lepárolt italok üvegein világosan fel kell tüntetni, miből készültek, a többféle növényből párolt vodkát pedig "kevert" felirattal kell ellátni.

Megegyezés kell

A megállapodás gyors előkészítése az EU soros elnöke, Németország feladata, hiszen az európai parlamenti képviselők márciusban szavaznak majd a javaslatról.

Valószínű azonban, hogy a szigorúbb szabályozást követelő lengyelek, a finnek és a svédek tiltakozni fognak a javaslat ellen: céljuk, hogy megtiltsák a melaszból, a szőlőből és más gyümölcsökből készülő italok vodka néven való árusítását.

Nemzeti büszkeség


A vodka-kérdés akkor merült fel, amikor az EU-ban megkezdték az alkoholos italok meghatározásáról szóló törvények felülvizsgálatát. A most érvényben lévő jogszabályok ugyanis még 1989-ben születtek, amikor a most tiltakozó országok még nem voltak tagjai a szervezetnek.

Nagy-Britannia is érdekelt a döntésben, hiszen az ország Európa második legnagyobb vodkaexportőre, és vodkáinak harmadát cukorrépamelaszból készíti, főleg Skóciában.

A helyzet azonban visszás, hiszen Skócia, amely a vodka meghatározásának liberalizálását támogatja, a nemzeti ital, a whisky meghatározását szűkebbre szabná.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×