eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Szégyen: az EU 12 éve nem tud elszámolni költségvetésével

Évről-évre szégyent hoz az Európai Unióra, hogy nem tud pontosan elszámolni költségvetésével - véli a brit gazdasági államtitkár. Ed Balls hétfőn jelenti be: Nagy-Britannia vezető szerepet kíván vállalni az uniós költségvetés kezelésének reformjában. Az Európai Számvevőszék 12 éve nem fogadta el az uniós zárszámadást.

"Európának jobban kell teljesítenie ahhoz, hogy véget vessen ennek az évről-évre folytatódó szégyenteljes sorozatnak" - hangsúlyozza Ed Balls, aki írásos nyilatkozatban vállal kötelezettséget a kormány nevében arra, hogy éves elszámolást nyújtson be a brit parlamentnek a szigetországban elköltött uniós forrásokról. Ezt az elszámolást a brit számvevőszék auditálja majd.

Az uniós pénzügyminiszterek kedden kezdődő brüsszeli tárgyalásán Ed Balls a többi tagországnak is javasolni fogja, hogy kövessék a brit kezdeményezést, és készítsenek saját elszámolást az általuk felhasznált uniós forrásokról. A brit pénzügyminisztérium szerint a javaslat mögött áll Hollandia és Dánia, és várhatóan támogatja majd azt az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Számvevőszék is.

"Minden tagállamnak el kell fogadnia: felelősséggel tartozik azért, hogy együttműködjön egy tiszta európai elszámolásért, amilyet az adófizető állampolgárok megérdemelnek" - hangsúlyozza Ed Balls.

Az uniós források négyötödét közösen kezelik a tagállamok és az Európai Bizottság, ami azt jelenti: a tagországoknak megvan a szükséges hatáskörük ahhoz, hogy biztosítani tudják a pénz hatékony felhasználását, különösképp a mezőgazdasági források és a strukturális alapok kezelésének javításával és a csalások elleni fellépéssel.

Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter harmadik, megvan az első magyar érem Párizsban!

Muhari Eszter harmadik, megvan az első magyar érem Párizsban!

A 21 éves Muhari Eszter 15-14-re legyőzte az észt Nelli Differtet, s ezzel bronzérmes lett a párizsi olimpia női párbajtőr egyéni számában. A nap során öt asszójából négyet megnyert, élete eddigi legnagyobb sikerét érte el.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton találkozott kínai kollégájával, Vang Jivel, hogy megvitassák Washington aggodalmait Peking Tajvannal szembeni fellépése és Oroszország ukrajnai háborújának támogatása miatt. A találkozóra egy laoszi regionális csúcstalálkozó alkalmával került sor, amely már a hatodik ilyen megbeszélésük volt 2023 júniusa óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×