INFORÁDIÓ
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina, Pál

Gázhiány fenyeget?

Infostart

Oroszország jövőre nem tudja majd teljes mértékben kielégíteni a bel- és külföldi földgázkeresletet, derül ki az Energiaügyi Minisztérium egy jelentéséből. Bár 2007-ben a hiány még nem jelentene túl nagy problémát, fejlesztések nélkül 2010-re már jelentős mértékben maradna el a kitermelés az igényektől.

Az egyik orosz napilapban megjelent tanulmány szerint jövőre a kitermelés négy milliárd köbméterrel marad el a kereslettől.

Ez még önmagában nem lenne túl nagy gond, mert ez alig több mint fél százaléka a tavalyi, 600 milliárd köbméteres gáztermelésnek, de az adatsor folytatódik: nagyarányú befektetések nélkül 2010-re a termelés 27 milliárd köbméterrel marad el az igényektől, ez viszont - összehasonlításképpen - már közel duplája Magyarország éves földgázfogyasztásának.

2015-re a helyzet tovább romolhat, akkorra 47 milliárd köbméterrel maradhat el a kitermelés az igényektől. A tanulmány szerint a gondot az okozza, hogy a gáztermelők - közöttük a világ legnagyobb gázkitermelő cége, a Gazprom - bevételeinek csak töredékét fordítják a kitermelés fokozására, illetve a hatékonyság növelésére.

A minisztériumi tanulmány becslései szerint Oroszország gáztermelése csak akkor tudna lépést tartani a növekvő igényekkel, ha a következő négy évben 316 milliárd eurót fektetnének be a kitermelésbe.

Bár a Financial Times egy hete megjelent elemzésében szintén arra az eredményre jutott, hogy gázhiány fenyeget Oroszországban, nyugati elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a most kiszivárgott jelentést érdemes fenntartással kezelni, mert könnyen meglehet, hogy az csupán a Gazprom áremelési törekvéseit hivatott alátámasztani.

A Gazprom ugyanis túl alacsonynak tartja az államilag szabályozott orosz földgázárakat, és arra szeretné rávenni Putyin elnököt, hogy emeljék a hazai árakat, mert így csökkenne a fogyasztás, és több gázt exportálhatna.

A Gazpromot törvény kötelezi a hazai ellátás biztosítására, de míg otthon csak 50 dollárt kap ezer köbméter földgázért, Nyugat-Európában 230 dollár körüli áron tudja eladni ugyanezt a mennyiséget.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018