INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Mindenkit megdöbbentett a Volkswagen-vezér távozása

Infostart / InfoRádió
Év végén távozik posztjáról a Volkswagen csoport 2000-ben kinevezett vezérigazgatója és helyét az a Martin Winterkorn veszi át, aki eddig az Audit irányította és pénteken Budapesten tárgyal majd Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel.

A hír villámcsapásként érte a piacokat és a Volkswagen részvényei egy százalékot estek is emiatt. A jelenlegi vezérigazgató, Bernd Pischetsrieder távozására ugyanis kevesen számítottak, különösen azután, hogy májusban a csoport felügyelőbizottsága 2012-ig hosszabbította meg a vezér mandátumát.

Elemzők szerint a háttérben a cég jövedelmezősége szempontjából sikeres, de népszerűnek egyáltalán nem nevezhető létszámcsökkentés állhat. A húszezer németországi dolgozó elbocsátásával a vezér ugyanis magára haragította az igen befolyásos német IG Metall szakszervezetet.

Távozásának híre elsősorban azért ártott a részvényárnak, mert Pischetsrieder nevéhez fűződik a MAN, Scania és Volkswagen teherautó-részlegeinek fuzionálási terve, amelyről most nem tudni, hogy az új vezér folytatni fogja-e.

A Volkswagen erős embere természetesen továbbra is Ferdinand Piech elnök, a bogárhátú Volkswagen megalkotójának, Ferdinand Porschénak az unokája.

Az új vezérigazgató, a hatvan éves Martin Winterkorn 1981 óta dolgozik a Volkswagen csoportnál és hosszú ideje az elnök kedvencének számít. 2002 óta vezeti az Audi céget, amely tavaly a csoport teljes nyereségének két harmadát adta.

Martin Winterkorn kinevezése azt is jelenti, hogy mostantól Európa két legnagyobb autógyártóját új ember vezeti, hiszen éppen kedden jelentették be, hogy a francia PSA csoport élén Christian Streiff veszi át a nyugdíjba vonuló Jean-Martin Folz helyét.

A címlapról ajánljuk