eur:
392.54
usd:
365.9
bux:
66720.16
2024. április 26. péntek Ervin

Mindenkit megdöbbentett a Volkswagen-vezér távozása

Év végén távozik posztjáról a Volkswagen csoport 2000-ben kinevezett vezérigazgatója és helyét az a Martin Winterkorn veszi át, aki eddig az Audit irányította és pénteken Budapesten tárgyal majd Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel.

A hír villámcsapásként érte a piacokat és a Volkswagen részvényei egy százalékot estek is emiatt. A jelenlegi vezérigazgató, Bernd Pischetsrieder távozására ugyanis kevesen számítottak, különösen azután, hogy májusban a csoport felügyelőbizottsága 2012-ig hosszabbította meg a vezér mandátumát.

Elemzők szerint a háttérben a cég jövedelmezősége szempontjából sikeres, de népszerűnek egyáltalán nem nevezhető létszámcsökkentés állhat. A húszezer németországi dolgozó elbocsátásával a vezér ugyanis magára haragította az igen befolyásos német IG Metall szakszervezetet.

Távozásának híre elsősorban azért ártott a részvényárnak, mert Pischetsrieder nevéhez fűződik a MAN, Scania és Volkswagen teherautó-részlegeinek fuzionálási terve, amelyről most nem tudni, hogy az új vezér folytatni fogja-e.

A Volkswagen erős embere természetesen továbbra is Ferdinand Piech elnök, a bogárhátú Volkswagen megalkotójának, Ferdinand Porschénak az unokája.

Az új vezérigazgató, a hatvan éves Martin Winterkorn 1981 óta dolgozik a Volkswagen csoportnál és hosszú ideje az elnök kedvencének számít. 2002 óta vezeti az Audi céget, amely tavaly a csoport teljes nyereségének két harmadát adta.

Martin Winterkorn kinevezése azt is jelenti, hogy mostantól Európa két legnagyobb autógyártóját új ember vezeti, hiszen éppen kedden jelentették be, hogy a francia PSA csoport élén Christian Streiff veszi át a nyugdíjba vonuló Jean-Martin Folz helyét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

Április végén rendezték Bukarestben a harmadik éves közép- és kelet-európai (KKE) regionális üzleti csúcstalálkozót. A konferencia a legsikeresebb magyar, bolgár és román vállalkozók és felsővezetők példáin keresztül mutatta be, hogyan teremthetnek a vállalkozások erős alapot a működésük nemzetközi kiterjesztéséhez, kihasználva a régió belső előnyeit, valamint előnnyé alakítva a felmerülő kihívásokat. A felszólalók egyetértettek abban, hogy a magyar és regionális vállalatok közép-kelet-európai piacokon való terjeszkedésének útja lényegében a globalizáció stratégiai megközelítését foglalja magában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×