eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Mesés pénzjutalmak karácsonyra

Rekord összegű bónuszra számíthatnak idén a Wall Street-i munkavállalók. Még soha akkora összegű jutalmat nem vihettek haza, mint amennyit idén karácsonykor kapnak.

A Napi Online a Bloombergre hivatkozva arról számol be: az öt legnagyobb New York-i befektetési bank, a Goldman Sachs, a Morgan Stanley, a Merrill Lynch, a Lehman Brothers és a Bear Stearns összesen 36 milliárd dollárnyi extra fizetéssel jutalmazza 173 ezer dolgozóját, azaz fejenként átlagosan 165 ezer dollár üti majd a pénzügyi szakemberek markát.

Ám mesés - 20 millió dollár feletti összegeket - csak igen kevesen kapnak, a többség "kénytelen" 150 ezer dollár körüli összeggel megelégedni. Igaz, ez még mindig több, mint amennyit egy 26 éve szolgáló, Afganisztánba vezényelt négycsillagos tábornok vihet haza egy évben.

A legmagasabb - akár 40 millió dollár feletti - bónuszoknak a cég saját pénzével játszó kereskedők, a legjobb kötvénypiaci szakemberek és a felvásárlásokban segédkező tanácsadók örülhetnek majd.

A cégek általában jövedelmük 40-50 százalékát teszik félre a dolgozók javadalmazására, aminek nagyjából 60 százalékát az év végén bónuszként osztják szét. A bónusz jelentős része luxusköltésként forog vissza a gazdaságba, 50 százalékát azonban jellemzően ingatlanba fektetik a jutalmazottak.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×