eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Tovább csökkenthetik az olaj kitermelését

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) elnöke szerint a mostani olajpiaci viszonyok arra késztethetik az olajkartellt, hogy a jövő hónapban tovább csökkentse kitermelését.

Edmund Daukoru nigériai olajminiszter szerint a decemberi kvótacsökkentés szükséges lehet, mert a piac továbbra is "enyhe". Hozzátette: a 60 dolláros olajár nem okoz károkat a világgazdaságnak.

Az elnök ezzel elemzők szerint egyértelműen arra utalt, hogy az OPEC hosszabb távon nem akarja elfogadni a 60 dollár alatti olajárat. Az OPEC olajminiszterei legközelebb december 14-én találkoznak a nigériai Abujában.

Az OPEC olajügyi miniszterei októberben úgy döntöttek, hogy november 1-jétől napi 1,2 millió hordóval csökkentik a kartell kitermelését. A döntés alapján november 1-jétől 26,3 millió hordóra fogták vissza a kőolaj kitermelésének tényleges szintjét a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéhez (OPEC) tartozó államok. A lépés célja, hogy magasabbra emeljék az árakat, amelyek július közepe óta 25 százalékkal estek vissza.

Az 1,2 millió hordós termeléscsökkentés azt jelenti, hogy az OPEC-országok által szeptemberben kitermelt kőolaj mennyiségét 4,3 százalékkal csökkentik november 1-jétől. A csökkentés mértéke nagyobb a vártnál, és a legnagyobb mértékű 2002 januárja óta.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×