eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Büntet a Gazprom - duplájára emeli a grúz földgáz árát

Az orosz állami energetikai társaság, a Gazprom több mint a kétszeresére akarja emelni a szomszédos Grúziának szállítandó földgáz árát. A cég közölte: hogy ezer köbméterenként 230 dolláros árat szab meg a jelenleg érvényben lévő 110 dolláros árral szemben.

A Gazpromot korábban többször azzal vádolták, hogy a vállalatot politikája érvényesítéséhez használja a Kreml. Oroszország és Grúzia között szeptember vége óta feszült a viszony, amikor Tbiliszi őrizetbe vett négy, kémkedéssel vádolt orosz tisztet.

A grúz hatóságok később szabadon engedték a katonákat, de Moszkva büntetőintézkedéseket hozott Grúzia ellen. Egyebek mellett befagyasztották a közlekedési és postai kapcsolatokat a szomszédos országgal.

Korábban Oroszország és Ukrajna megállapodott abban, hogy Kijev a mostani, ezer köbméterenkénti 95 dollár helyett jövőre is csak legfeljebb 130 dollárt fizet a gázért Moszkvának. Sajtójelentések szerint Németországnak 290, Romániának 285 dollárért adja a gázt a Gazprom.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×