eur:
394.4
usd:
371.58
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A Yukos után most a LUKOIL-on a sor Oroszországban?

Az orosz ásványkincs-minisztérium felkérte a szövetségi adóhatóságot, hogy szolgáltasson információkat az ország legnagyobb olajtermelője, a LUKOIL által birtokolt 398 koncesszióról.

A minisztérium szóvivője elmondta: azzal kapcsolatban kértek információt, hogy a LUKOIL hogyan teljesítette a koncessziókkal kapcsolatos földalatti kitermelési és ásványkincs-adókat.

A szóvivő szerint, ha az adókat nem fizették meg, vagy fizetésüket elhalasztották, ez azt jelenti, hogy gondok vannak a koncessziós szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítésével.

A LUKOIL-nak - amely 20 százalékban az amerikai ConocoPhilips tulajdona - összesen 406 koncessziója van orosz olajmezők kiaknázására.

Az orosz ásványkincs-minisztérium pénteken megfenyegette a LUKOIL-t, hogy visszavonja 7 - későbbi közlés szerint már 20 - kitermelési koncesszióját Oroszország sarkvidéki részein, mivel úgy tapasztalta, hogy a cég megsérti szerződéses kötelezettségeit.

Emlékezetes, hogy a Yukos olajkonszert a cég adótartozásaira hivatkozva darabolták fel, volt főtulajdonosa, Mihail Hodorkovszkij pedig börtönbe került.

Putyin is figyelmeztet

Az orosz elnök korábban "intézkedésekkel" fenyegette meg az Oroszországban koncessziós alapon olajat és földgázt kutató és kitermelő külföldi cégeket arra az esetre, ha nem tartják be szerződéses kötelezettségeiket.

Egyes bírálók úgy vélik: Oroszország újabban erősen megkérdőjelezi a külföldi energiakonszernekkel még a kilencvenes években kötött szerződéseket, amelyeket újra szeretne tárgyalni, lehetőség szerint magasabb orosz részesedést elérve.

Elemzések szerint Oroszország egyedül nem volna képes a sarkvidéki föld alatt rejlő ásványkincsek kiaknázására. A készletek feltárása és felszínre hozása mindenütt nehézségbe ütközik, drága berendezések használatát, különleges szakmai ismereteket és tapasztalatokat követel meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×