eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

"Minden segítséget megadok"

A közel 220 milliárd forintra tehető vagyonával leggazdagabb magyarországi üzletember, az orosz Megdet Rahimkulov a múlt héten 5 százalék részesedés fölé jutott az OTP Bankban. A HVG-nek és a Figyelőnek adott interjúiból szemezgetett az inforadio.hu.

A leggazdagabb magyarországi üzletember a közelmúltban szerzett öt százalék feletti részesedést az OTP Bankban. A HVG-nek és a Figyelőnek adott interjúiban az okokról és terveiről beszélt.

Mikor vette meg első OTP-részvényét és miért?


Körülbelül tíz éve, spekulatív jelleggel, vagyis azzal a céllal, hogy azokon maximum egy éven belül tisztes haszonnal túladok. Azt követően rendszeresen adtam-vettem OTP-részvényeket, de mindig csak rövid távra, egyszerre soha nem birtokoltam többet 1,5 millió darabnál, ami az OTP Bank jegyzett tőkéjének alig fél százalékát képviseli.

Miért pont most kapcsolt nagyobb sebességfokozatba?

Ez év elejére annyi szabad forrásom lett, hogy dönteni illett azok befektetéséről. Kaptam egy sor befektetési ajánlatot, Oroszországból és Magyarországról egyaránt, s ezek közül mintegy harminc politikai, gazdasági és üzleti szempont mérlegelése alapján az OTP-részvények vétele ígérkezett a legcsábítóbbnak. (...) Csányi Sándorral, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójával az 1990-es évek elejétől jó, kiegyensúlyozott a kapcsolatom, már legalább három éve nem találkoztunk. Biztos vagyok abban, hogy legfeljebb egy jelentős külföldi bankcsoport érdeklődhetett volna az OTP Bank iránt.

Milyen szempontok alapján döntött az OTP Bank-részvények vásárlása mellett?

Abban, hogy én OTP-s spekulánsból pénzügyi befektetővé avanzsáltam (...), alapvetően az játszott szerepet, hogy az OTP Bank az idén Oroszországban és Ukrajnában bankot vásárolt, s bejelentette, folytatná terjeszkedését. Márpedig az orosz és az ukrán bankpiacon óriási lehetőségek vannak a haszonszerzésre (...). Elsősorban az OTP orosz és ukrán bankjainak a szereplésén múlik az OTP-menedzsment azon céljának teljesülése, miszerint 2010-re a bank nyereségének legalább 35 százalékát a külföldi érdekeltségek adják majd. További vonzerő, hogy az állam jelentős feladatok végrehajtásába vonja be az OTP Bankot.

Mindezek alapján feltételezzük, hogy tovább is növelné OTP-részesedését. De meddig?

Nincs annyi pénzem, hogy az OTP Bankban jelentős befolyást biztosító, azaz 25 százaléknál nagyobb részesedést szerezzek. De értelme sem lenne, mert a bank alapszabálya szerint egyetlen tulajdonos szavazati joga sem lehet nagyobb 25 százaléknál. Ne csodálkozzon azonban, ha a részesedésem egy éven belül 8-10 százalékra nő majd. (...) ... a magyar gazdaság és az OTP Bank helyzete alapján a bankpapírok reális árfolyamának az idén 6200-6700 forint között kellene lennie. Három-öt éven belül viszont a 10-12 ezer forintos árfolyam sem elérhetetlen.

Nehéz elhinni, hogy bankárként (...) nem akar bekerülni az OTP Bank igazgatóságába.

Képes vagyok arra, hogy évtizedes bankármúltam ellenére az OTP Bank pénzügyi befektetőjeként viselkedjek. Persze ha a menedzsment felajánlana egy helyet az igazgatóságban, azt szívesen elfogadnám. S ha kikérik a véleményem, minden segítséget megadok. Ám az OTP Bank igen képzett szakembergárdával rendelkezik, emellett számtalan lehetősége van független szakértők, tanácsadók bevonására.

Mi az oka annak, hogy pénzét az energiaszektorból a bankszektorba áramoltatja át?

A bankszektor a hosszú távú tényezők alapján az energiaszektornál stabilabbnak és biztonságosabbnak tűnik. Elég, ha csak azt veszem, hogy a kőolaj hordónkénti világpiaci ára szerintem minden bizonnyal a mai 60 dollár körüli szintről három-öt éven belül 40-45 dollárra csökken. Emiatt mérséklődhet az energiacégek, így a Mol nyereségessége. (...) Ezért Mol-részvényekkel elsősorban csak spekulatív jelleggel üzletelek.

Mekkora a vagyona, mely alapján önt a leggazdagabb magyarországi üzletemberként tartják számon?

Az elmúlt évhez képest vagyonom 20 százalékkal gyarapodott. Ennek közel felét magyarországi, egyharmadát ciprusi, a többit oroszországi befektetésekben tartom.

Nem túl kockázatos vagyona közel felét az OTP Bankra feltennie?

Még a régi szovjet időkben, amikor a Gazprom leánycégének, a Gazexportnak az első vezérigazgató-helyettese voltam, a legóvatosabb embernek tartottak. Az elvem azóta is változatlan: nem vágunk bele olyan befektetésbe, amelynek a kockázata meghaladja a 10 százalékot. Az OTP Banknál a rizikó nem éri el ezt a szintet.

Egy ilyen nagy pakett felvásárlását miként befolyásolja a múlt héten kipattant belpolitikai botrány, illetve az azt követő zavargások?

Befektetési döntéseink meghozatalánál a politikai tényezőket is szem előtt tartjuk. Ennél fogva nyomon követjük a magyarországi eseményeket is.

Sokan már akkor is ígéretesnek tartották az OTP-t, amikor még csupán 3000 forint volt a papír. Miért nem akkor kezdett vásárolni?

Mert akkor nem volt rá pénzem.

Ön nagyon jó megérzéssel olyan cégek papírjaiból vásárolt be az elmúlt években, amelyeknél megsejtette, hogy felvásárlásuknak törvényszerűen hamarosan be kell következnie. Netán úgy ítéli meg, hogy pár éven belül az OTP is hasonló sorsra juthat?

Ez a forgatókönyv nem következhet be, ezt garantálják együttesen a magyar jogszabályok, az állam aranyrészvénye, valamint az OTP alapszabálya. De anyagilag is kivitelezhetetlen egy felvásárlás, hiszen a bank értéke 3-5 éven belül 15-18 milliárd euróra emelkedik, és ennyi pénzt nem egyszerű kifizetni. Komoly társaságok egyébként sem fognak felvásárlásba, hanem civilizált módon leülnek a tulajdonos-menedzsmenttel tárgyalni.

Egy ilyen variációra számít?

Persze, hogy számítok, sőt éppen ezért még prémiumra is.

Megítélése szerint mennyit kereshet majd e befektetéssel?

Szeretném megduplázni a pénzemet.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×