eur:
392.91
usd:
366.12
bux:
66848.56
2024. április 26. péntek Ervin

Magyarország "Európa beteg embere"

Magyarország fiskális alkoholizmusban szenved - írja a Wall Street Journalban Kopits György, a Nemzeti Bank monetáris tanácsnak tagja, aki párhuzamot von Magyarország és Olaszország között.

Kopits György "Európa legbetegebb emberei" című írása így kezdődik: Olaszországnak és Magyarországnak sokkal több a közös a vonása, mint az opera és a foci szeretete. A két ország az "Európa legbetegebb embere" címen is osztozik. Mindketten krónikus fiskális alkoholizmusban szenvednek, ennek olyan tüneteivel mint a betegség tagadása és a kezelés halasztása.

Kopits György szerint a vasárnap kiszivárgott Gyurcsány-beszéd arra utal, hogy az ország legalább a betegség tagadásának stádiumán túljutott.

A szerző azt írja, hogy mindkét ország nemrég hatalomra került balközép kormánya ugyanazzal a feladattal kell megbirkózzon, nevezetesen a költségvetés fenntarthatóbb vágányra terelésével.

Szerinte az olasz miniszterelnök helyzete annyiban nehezebb, hogy egy hajszálvékony többséggel bíró laza koalíciót kell rávegyen költségcsökkentésre és adóemelésre, ám a júliusban bejelentett strukturális reformokat nem biztos, hogy végre is tudja hajtani.

Súlyos következményei lennének a kudarcnak

A magyar kormánykoalíciónak kényelmes többsége van, ám helyre kell állítania a kabinet szavahihetőségét és a Brüsszelnek nemrég benyújtott adóemelések és kiadáscsökkentések mellé ugyancsak fel kell sorakoztassa a strukturális reformokat.

Kopits György szerint a kudarcnak mindkét esetben súlyos következményei lennének: Olaszországra a gazdaság elhúzódó stagnálása várhat, míg Magyarország elveszítheti az uniós kohéziós alapokból folyósított támogatásokat, és bizonytalan távolságba tolódhat ki az euró bevezetése is.

Ráadásul egy magyar fiskális válság könnyen megfertőzhetné a szintén gyengélkedő Lengyelországot és Törökországot is - írja Kopits György, aki szerint Európa két legbetegebb embere csak akkor tud megszabadulni szenvedélybetegségétől, ha a politikai vezetés határozottsága mellé sikerül megszerezni a közvélemény támogatását is a népszerűtlen intézkedésekhez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×