INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Kell-e nekünk a kínai cipő?

Infostart / InfoRádió
Az Európai Bizottság hosszú távú büntetővámokat javasolt a kínai és vietnami bőrcipőimportra, a most érvényben lévő ideiglenes szabályozás helyett. A mostani intézkedés határideje október 7-én jár le. A tagországoknak alig több mint egy hónapjuk van arra, hogy az egyelőre ellentétes álláspontjaikat egységes véleménnyé formálják.

Az Európai Unió tagországai júliusban nem fogadták el az olcsó kínai és vietnami cipők behozatalának korlátozására kidolgozott brüsszeli javaslatokat. A tagországok megosztottak a javaslattal kapcsolatban.

Egyesek szerint az unió túlzottan kesztyűs kézzel bánik a dömpingáron szállító kínai és vietnami cégekkel, mások viszont éppen a belföldi piac túlzott védelmét vetik az Európai Bizottság szemére.

A hosszú távú szigort pártolja Franciaország, Spanyolország, Portugália és Olaszország.

Az unió olasz gyártók kezdeményezésére vezetett be dömpingellenes intézkedéseket. Akkor a bizottság azzal érvelt, hogy bizonyítékokkal rendelkezik arról: mindkét ázsiai ország adókedvezményekkel, olcsó hitelekkel segíti a cipőgyárait.

A büntetővám eltörlését 14 tagállam szorgalmazza, élükön Nagy-Britannia, Dánia és Svédország áll. Ezekben a tagállamokban cipőgyártás nem, vagy alig folyik, nem érdekük, hogy importált termékeik megdráguljanak a büntetővámok miatt.

Az uniós cipőipari szövetség adatai szerint tavaly 915 gyárat zártak be a kínai behozatal 450 százalékos emelkedésének következményeként.

A magyar kormány még nem alakította ki végleges álláspontját az ügyben - mondta el az InfoRádióban Ábrahám Gergely, a gazdasági tárca szóvivője.

Az átmeneti dömpingellenes intézkedések idén októberig lesznek érvényben, utána új szabályokat kell alkotni. A mostani bizottsági javaslat szerint a kínai bőrcipőkre 16,5 százalékos, a vietnamiakra 10 százalékos vámot szabnának ki.


A címlapról ajánljuk