INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Újabb külföldi bankot vesz az OTP

InfoRádió / MTI
Az OTP Bank bejelentette, hogy egy újabb bank megvásárlásáról ír alá szerződést kedden.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelent közlemény nem nevezi meg a pénzintézetet, a távirati iroda szerint ez valószínűleg a montenegrói Crnogorska komercijalna banka AD (CKB), amelynek többségi, legalább 80 százalékos részvénycsomagjának megvásárlására augusztus 18-án nyújtott be kötelező érvényű ajánlatot az OTP.

A CKB a montenegrói bankpiac legnagyobb szereplője, piaci részesedése meghaladja a 43 százalékot, mérlegfőösszege 2005 végén 303,7 millió euró volt. A várható vételár korábbi sajtóértesülések szerint 100 millió euró.

Hatodik a sorban

Az OTP Bank az idén öt bankot vásárolt külföldön: Ukrajnában (Raiffeisenbank Ukraine), Oroszországban (Investberbank csoport) és Szerbiában (Kulska banka, Niska banka, Zepter banka).

Az OTP tárgyalásokat folytat a romániai CEC bank megvásárlásáról is, az augusztus végére ígért eredményhirdetést azonban a román hatóságok sajtóértesülések szerint néhány héttel elhalasztották. A banknak további felvásárlási akciói is folyamatban vannak a térségben.

Gyarapodó ügyfélkör

Az idei eddigi külföldi akvizíciók 213 fiókkal, 1189 egységesre bővítik majd az OTP csoport fiókhálózatát, ügyfeleinek számát pedig 1,1 millióval, 11,1 millióra - mondta el Spéder Zoltán alelnök, vezérigazgató-helyettes a második negyedévi gyorsjelentés ismertetésekor.

Az OTP csoport ügyfélhiteleinek állománya az új leánycégek adatainak figyelembevételével 2,5 milliárd euróval 17,8 milliárd euróra, teljes bevétele 0,4 milliárd euróval 2,6 milliárd euróra, adózott nyeresége pedig 0,1 milliárd euróval 0,8 milliárd euróra gyarapodik.

Az új leányvállalatok beszámításával az OTP csoport bevételének 26 százalékát a külföldi leánycégek adják, szemben a mostani 14 százalékkal, míg az adózott nyereségben részesedésük a mostani 12-ről 24 százalékra emelkedik.

A címlapról ajánljuk