eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Mennyit is kell majd fizetni járulékként?

A szeptember 1-jétől életbe lépő adóváltozások között szerepel az is, hogy a minimum járulékalap 125 ezer forint, azaz elvárás, hogy minimum ennek megfelelő járulékot fizessenek be a munkáltatók, igaz, rögtön ott van az ez alól való felmentés lehetősége is.

A szeptember 1-ejétől módosuló társadalombiztosítási törvény elvárja a foglalkoztatóktól, vállalkozóktól, hogy legalább 125 ezer forint után fizessenek járulékot, ezt nevezi a jogalkotó minimum járulékalapnak.

Félreértésre adott okot azonban, hogy ezen óhaj után ott van rögtön a felmentés lehetősége is a törvény szövegében.

Mindössze adminisztratív szabályoknak kell megfelelni. Sokan viszont attól tartanak, hogy adóvizsgálat a következménye egy ilyen bejelentésnek.

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke azt mondta: valóban van egy mondat a törvénymódosításban, hogy az adóhatóság ellenőrizheti ezt, különös tekintettel a vállalkozói jövedelmekre. Ennek azonban - Vadász Iván - szerint nincs értelme, mert az adóhatóságnak ez a dolga.

Az elméletileg lehetséges vizsgálatnál azonban sokkal fontosabb tudni azt a cégvezetőknek, hogy ha - tartva az adóellenőrzéstől- csak a magasabb járulékot fizetik meg, akkor a munkavállalóra eső magasabb adókat is nekik kell állni.

És azon már csak a munkavállaló bosszankodhat, hogy a magasabb járulékfizetésnek nincs semmilyen ellentételezése, azaz például a táppénz sem lesz magasabb, mert azt nem a járulék, hanem a tényleges jövedelem határozza meg.

Vadász Iván felhívta a figyelmet arra is, hogy több mint 75 ezer vállalkozás már elektronikus úton, havonta minden biztosítottról küld adatot, azaz ők már teljesítik ezt a bejelentést idén májustól, ráadásul jövőre az összes vállalkozásnak kötelező ugyanezt megtennie, vagyis okafogyottá vált ez a bejelentési kötelezettség.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×