eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nem bírt a mocsokkal az alaszkai csőgörény

A British Petroleum egyelőre nem tudja megmondani, meddig tart az átrozsdásodott alaszkai kőolajvezeték cseréje, ráadásul időközben egy környezetvédő szervezet arra figyelmeztetett, hogy egy, a cég által épített vezeték környezeti katasztrófát okozhat Grúziában.

A jelenleg a British Petroleum tulajdonában lévő csővezeték egy részét a hónap elején azért zárták le, mert több szakasza átrozsdásodott és komoly szivárgásveszéllyel fenyegetett.

A BP első reakcióiból úgy tűnt, hogy a céget váratlanul érte a szokatlanul gyors korrózió. Ezeket az acélcsöveket ugyanis ötvenéves időtartamra tervezik. Az ötven évet azonban csak rendszeres tisztítás mellett bírják ki a vezetékek.

A szóban forgó vezetéket azonban az akkori tulajdonos már 1992-ben meg akarta tisztítani a belső lerakódásoktól. Beküldtek egy tisztító szerkezetet - magyarul csőgörényt - de az annyi üledéket és iszapot tolt maga előtt, hogy majdnem eltömte a teljes transz-alaszkai vezetékrendszer szűrőit.

A csőgörényt leállították és azóta vegyszeres kezeléssel igyekeztek lassítani a rozsdásodást - nem sok eredménnyel. Az amerikai kőolaj-kitermelés nyolc százalékát adó Prudhoe-öbölbeli kitermelés most kevesebb, mint fél kapacitáson működik - napi 400.000 helyett 150.000 hordóval.

A BP már megrendelte a cseréhez szükséges acélcsöveket, de azok leghamarabb novemberre érkezhetnek Alaszkába, márpedig arrafelé olyankor nem ritka a mínusz 30 fokos hideg sem, ami jelentősen lassíthatja a munkát.

Közben a Platform nevű környezetvédő szervezet arra figyelmeztetett, hogy a BP által épített, Grúziából Törökországba olajat szállító vezeték legalább akkora veszélyt jelent, mint az alaszkai, mert a csoport szerint a grúz vezeték építésénél még kevésbé vették figyelembe a környezetvédelmi szempontokat.

Az Egyesült Államokban kongresszusi meghallgatást rendeltek el, amely azt hivatott tisztázni, hogy a BP kellő alapossággal tartotta-e karban a csővezetéket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×