INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Az égig nőnek a kínaiak

Infostart / InfoRádió
A Világbank szerint Kína idei gazdasági növekedése a korábban várt 9,5 százalékhoz képest a tíz százalékot is meghaladhatja. Bogár László közgazdász szerint olyan jelenséggel állunk szemben, amely átírhatja a tankönyveket, és példátlan ökológiai, illetve társadalmi pusztítást hozhat.

A tartósan magas kínai gazdasági növekedés az egész világgazdaság történetében példátlan - hangsúlyozta Bogár László. A közgazdász szerint ugyan számos olyan ország volt, amelyik több évtizeden át mutatott gyors gazdasági növekedési ütemet, ilyen volt Anglia, a 19. század végén az Egyesült Államok, 1945 után Japán, 1960 után Dél-Korea.

Olyan azonban, hogy egy országban több mint 30 éven át 10 százalék körüli, vagy a feletti legyen a gazdasági növekedés, még soha sem fordult elő a világgazdaság történetében - hangsúlyozta Bogár László.

A közgazdász kiemelte: a jelenség messze túlmutat önmagán, lehet, hogy az egész társadalom- és gazdaságelméletet megváltoztatja majd, egy új paradigma születését provokálja ki, és más megvilágításba helyezheti a globalizációt.

A legsúlyosabb következménye ennek a rendkívül gyors gazdasági növekedésnek egy példátlan ökológiai és szociális pusztítás, ilyen ütemben sem a környezet, sem a társadalmi rendszer nem tud alkalmazkodni a gazdasági fejlődéshez - figyelmeztetett Bogár László.

A közgazdász szerint egyébként az elemzőket nem lepte meg az előre jelzett növekedési mutató felfelé módosítása, mivel az elmúlt hónapokban már látszott, hogy a gazdasági növekedés lassulására vonatkozó immár több éves ígéretek, várakozások az idén sem válnak valóra.


A címlapról ajánljuk