eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Szeptember közepéig ki lehet lépni az evából

Az adóhivatal tájékoztatása szerint szeptember 15-ig jelentkezhetnek ki az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alól azok, akik magasnak tartják az október 1-től bevezett 25 százalékos adókulcsot.

Az APEH közleménye szerint az evából történő kilépést az általánosan használt nyomtatványokon lehet bejelenteni.

Azok, akik továbbra is egyszerűsített vállalkozási adó szabályai szerint kívánnak adózni választhatnak: az egyik megoldás, hogy külön gyűjtik az első háromnegyed év bevételét és megfizetik utána a 15 százalékot, az utána keletkező jövedelem után pedig a 25 százalékot.

A másik megoldás, hogy az éves bevétel után egységesen 15 százalékot számolnak, de a bevétel egynegyede után további 10 százalékot fizetnek.

Mindkét esetben úgy kell vezetni a nyilvántartásokat, hogy abból a választott megoldáshoz kapcsolódó adókötelezettséget ellenőrizni lehessen.

Kedvezőtlen változás az is, hogy az evát december 20-ig a várható éves adó összegére ki kell egészíteni.

Címlapról ajánljuk

Az EU jövőjére is hatással lehetnek a vasárnapi németországi tartományi választások

Reggel nyolc órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek és megkezdődtek a parlamenti választások két németországi tartományban, Szászországban és Türingiában. Noha az egykori NDK-hoz tartozott keletnémet tartományokban helyi választásokról van szó, általános vélekedés szerint azok kimenetele hosszabb távon átrajzolhatja nemcsak Németország, de Európa politikai térképét is. Ebből kiindulva meghatározó a hagyományos pártok, illetve a velük szembenálló radikális jobb-, illetve baloldali pártok szereplése.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
A rezsicsökkentés jelentős átalakításáért cserébe kaphatna Magyarország EU-pénzt az új uniós büdzséből

A rezsicsökkentés jelentős átalakításáért cserébe kaphatna Magyarország EU-pénzt az új uniós büdzséből

Vége azoknak az időknek, amikor különböző gazdasági reformok nélkül kaphattak a szegényebb uniós tagállamok felzárkóztatási EU-forrásokat, a 2028-2034-es uniós fejlesztési ciklusban már csak ilyenekért cserébe juthatna forráshoz Magyarország, például egy konkrét országprogram teljesítése esetén – ez rajzolódik ki azokból az erős üzenetekből, amelyeket név nélküli magasrangú források mondtak a Financial Times vasárnapi cikkében. Az egyik illetékes nyugdíj- és adóreformot emlegetett, illetve olyan konkrét reformintézkedéseket, mint amelyeket egyébként is teljesíteniük kell most az országoknak a helyreállítási program forrásainak lehívásához. Megnézve az Európai Bizottság 2024-es országspecifikus ajánlásait Magyarországra, abból az egyik konkrét ajánlás a rezsicsökkentési rendszer teljes átalakítása, célzottabbá tétele volt, illetve a gázár támogatás megszűntetését is ajánlotta a testület. A friss brüsszeli jelek tehát afelé mutatnak, hogy fájdalmas átalakításokért cserébe juthatna majd hozzá 2028-tól EU-pénzekhez Magyarország, hogy az indoklás szerint a pénz még nagyobb, a szándékok szerint, kedvező gazdasági hatásokat válthasson ki. A rezsicsökkentési rendszer és az energiaárak is szóba kerülnek a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum konferenciáján, amelynek nyitóelőadója Lantos Csaba energiaügyi miniszter lesz, további részletek itt érhetők el.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×