eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Apokalipszis Oroszországban: itt a szeszhiány

Az orosz üzletek polcairól és az éttermekből gyakorlatilag eltűntek az italok, miután a kormány elrendelte: július 1-jétől új zárjeggyel kell ellátni az importált szeszesitalokat, ennek lebonyolítása azonban annyira nehézkesen és bürokratikus, hogy egyesek szerint a hiány akár még az év végéig is eltarthat.

A kormánynak az volt a szándéka a rendelettel, hogy rendezze az alkoholkereskedelemben kialakult áldatlan állapotokat, és korlátozza a pancsolt italok értékesítését.

Oroszországban évente legalább 40 ezren halnak meg tisztázatlan eredetű szeszes italok fogyasztása miatt, ezért a kormány elrendelte: július 1-jétől ki kell vonni a forgalomból az összes importált bort, röviditalt, likőrt, és ezeket új zárjeggyel kell ellátni.

Tavaly Oroszországban a 2 milliárd euróra tehető borpiac 70 százaléka importáru volt, az átcímkézés nagyjából 90 millió euró értékű bort érint.

A zárjegyproblémából elsősorban a belföldi gyártók húznak hasznot, mert az importált italok helyét a hazai, olykor gyengébb minőségű olcsó borok, vodkák, sörök veszik át, jelentős kárt okozva a drágább italokat forgalmazó nagykereskedőknek, éttermeknek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×