INFORÁDIÓ
2022. június 27. hétfő
László

A nő, aki egyedül száll szembe egy multival

Infostart

Megelégelte a kizsákmányolást, a rendkívül alacsony béreket és a rossz munkakörülményeket egy gyümölcsültetvényen dolgozó dél-afrikai nő, és úgy döntött: egymaga szembeszáll a dél-afrikai gyümölcsök legnagyobb brit importőrével, a Tescoval. Gertruida Baartman azonban meglehetősen szokatlan módját választotta a tiltakozásnak: vett egy Tesco-részvényt, és a cég éves közgyűlésére Londonba utazott, hogy személyesen szembesítse a cégvezetést azzal, hogyan gazdagodnak meg mások nyomorúságán.

"Azt hallottam, hogy a Tesco nagyon gazdag cég. A mi szenvedésünk teszi gazdaggá" - hangsúlyozta a 38 éves dél-afrikai nő, aki szezonális munkával, gyümölcsszedéssel tartja el családját. Napi bére 3,41 font, azaz nagyjából 1380 forint, amiért napi 9 órát dolgozik.

Ebből tartja el három gyermekét, szüleit, mozgássérült bátyját, és húga két gyermekét, akikkel egy három szobás viskóban él. A családban egyedül neki van munkája, de csak a gyümölcsszezon négy hónapjára. Ez is csak akkor, ha nem esik. Amikor nem gyümölcsöt szed, akkor kéregetéssel próbálja meg összeszedni az ételre valót. Más munkát ugyanis nem kap.

Egészségkárosodás és csökkenő bérek

A gyümölcsszedés azonban komolyan károsítja az egészségét. A munkásokat ugyanis a növényvédő szerekkel való permetezés után közvetlenül is kiküldik a földekre, persze védőöltözet nélkül. A védőruhát a dolgozók maguk nem tudják megfizetni.

A segélyszervezetek régóta figyelmeztetnek arra, hogy az élesedő verseny áraik leszorítására kényszerítik a dél-afrikai termelőket is, akik elsősorban a munkabéreken spórolnak. Az ActionAid nevű szervezet felszólította a brit kormányt is arra: a brit törvényeken keresztül biztosítsák azt, hogy a szigetország cégei ne zsákmányolhassák ki közvetve a harmadik világ dolgozóit.

A Tesco azt mondja: ők odafigyelnek

A Nők a Mezőgazdaságban nevű dél-afrikai szervezet, amely segített Gertruida Baartmannak megvenni a Tesco-részvényt, és elutazni Londonba, egyenesen "obszcénnak" nevezte, hogy a Gertruidához hasonló nők szenvedése árán szerez rekord profitot a brit multi.

A Tesco tavaly 2,2 milliárd fontos, azaz közel 900 milliárd forintos nyereséget jelentett. Sir Terry Leahy, a cég vezérigazgatója 1,1 millió fontot vett fel fizetésként, amely mellé 2,8 milliós bónuszt kapott.

A Tesco azt állítja, hogy az "Etikus Kereskedelmi Kezdeményezés alapító tagjaként azon dolgozik, hogy biztosítsa: minden beszállítója biztonságos és higiénikus munkakörülményeket, és a megéléshez elegendő béreket biztosít dolgozóinak".

"Félek, de nem tehettem mást"

Bár a 38 éves Gertruida Baartman retteg attól, hogy fellépése következtében elveszítheti azt a kevés munkáját is, ami most van, úgy érezte, nem tud tovább hallgatni.

"Nem maradt más választásom. Nem szabad csak magamra és a családomra gondolnom, hanem arra: hátha tudok segíteni minden mezőgazdasági munkáson. Nagyon nehéz döntés volt, de annyira dühös vagyok a helyzet miatt, hogy nem tehettem mást" - hangsúlyozta a dél-afrikai asszony.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018