eur:
388.84
usd:
361.36
bux:
68587.77
2024. május 7. kedd Gizella

Lassíthatják a bővülést a megszorítások

Az elemzőknek nem okozott meglepetést a pénteken közzétett első negyedévi GDP adat. A szakemberek úgy vélik: a bejelentett megszorító intézkedések miatt a második félévben alacsonyabb, 3,5-4 százalék közötti bővülés várható.

A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint a bruttó hazai termék 2006 első negyedévében 4,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője azt mondta: a második negyedévben, a választásokat megelőzően dinamikusan nőttek az állami beruházások, így a negyedéves adat várhatóan 4,7 százalék közelébe emelkedik.

Az elemző hozzátette: az év második felében és a jövő év elején már jelentkezik a megszorító intézkedések hatása.

Suppan Gergely úgy vélte: az év végén várható reálbér-csökkenés tovább mérsékli a lakossági fogyasztás növekedését, így - a további esetleges intézkedések hatásaitól függően - a bővülés üteme akár 3 és fél százalék alá is csökkenhet.

Címlapról ajánljuk
Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Az adótartalom nem magyarázza a regionális eltéréseket a benzin és a gázolaj árát illetően, inkább az árrésekben jelentkező különbség okozott némi kontrasztot – mondta az InfoRádióban a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai üzletág vezetője. Hortay Olivér hozzátette: magyar szempontból kedvező fejlemény, hogy a szomszédos országok átlagáraihoz képest már kevesebb, mint egyszázalékos a differencia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×