INFORÁDIÓ
2022. január 21. péntek
Ágnes

Vendéglátók az alacsonyabb szerzői jogdíjakért

Infostart

Érdekegyeztető tárgyalás összehívását kéri a kulturális miniszterhez írt levelében több turisztikai és vengélátóipari szervezet a jövő évi szerzői jogdíjak ügyében.

A levél szerint, amelyet az érdekvédelmi csoportok hétfőn juttattak el az MTI-hez, a szervezetek úgy látják, hogy a jelenleg Magyarországon alkalmazott díjtételek több esetben meghaladják az EU-15 országaiban fizetett díjtételeket, ugyanakkor a turisztikai fajlagos bevételek jelentősen elmaradnak a nyugat-európai országok szintjétől.

"A magyar turisztikai vállalkozások alacsony jövedelmezősége egyszerűen nem bír el további jogdíjemelést és már most is a magas adó és költségek miatt súlyos versenyképességi gondokkal küzdenek" - áll a Bozóki Andráshoz írt levélben.

A Magyar Szállodaszövetség, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a Magyar Éttermi Szövetség, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, a Magyar Cukrászok Országos Szövetsége, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), valamint a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége úgy látja, hogy a szerzői jogdíjak mértékét megállapító, azt beszedő és kezelő Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület "deklarált céljainak további kritikátlan támogatása tovább erősíti azt a folyamatot, hogy közismert, népszerű, gyakran hazai szerzőktől származó zeneszámok és általában az élőzene eltűnik a magyar turisztikai kínálatból".

A szakmai szervezetek a levélben leszögezik, hogy tagjaikat továbbra is korrekt díjfizetésre szeretnék ösztönözni, ám ezt csak akkor tudják megtenni, "ha az Artisjus és a kulturális vezetés a felhasználók érdekeit is figyelembe veszi".

A levél szerint "a magánegyesület tevékenysége védett, perelhetetlen, így működése a jelenlegi formában sérti a vendéglátó - és szállodaipar, sőt, átláthatatlansága miatt a szerzők érdekeit is. A jelenlegi működése kiszolgáltatottá teszi a szerzőket és a felhasználókat egyaránt".

A kulturális miniszternek írt levél szerint évek óta egyoldalú küzdelem folyik az Artisjus és a teljes magyar turizmus vállalatai között. Ennek oka, hogy a monopolhelyzetben működő magánegyesület az eredményes gazdálkodás érdekében, társadalmi kontroll és az érintett szakmák érdekeinek figyelembe vétele nélkül alakíthatja a díjakat, azok megfizetési rendjét. "Ehhez minden évben megszerzi a mindenkori kulturális miniszter aláírását is" - áll a levélben.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018