eur:
393.51
usd:
357.99
bux:
71832.47
2024. augusztus 14. szerda Marcell
A suitcase placing in front of the bedroom in luxury hotel room
Nyitókép: Getty Images/ Twenty47studio

Durva csalással utaznak a szállást keresőkre, a jelek szerint eredményesen

A világ leglátogatottabb utazási és turisztikai honlapja, a Booking.com az elmúlt 18 hónapban 500-900 százalékos növekedést tapasztalt az utazási csalásokban.

A növekedést az ESET szerint nagyrészt az okozza, hogy a kiberbűnözők 2022 novembere óta olyan eszközökkel is visszaélnek, mint a ChatGPT. A szálláshely-kereső szolgáltatással, autóbérléssel és repülőjegy eladással is foglalkozó honlap 2023-ban több mint egymilliárd foglalást bonyolított le, ami kétszerese a 2016-ban regisztráltnak.

A közlemény idézi Csizmazia-Darab Istvánt, az ESET termékeit forgalmazó Sicontact Kft. kiberbiztonsági szakértőjét, aki elmondta: a honlap kiberbűnözéssel kapcsolatos tapasztalatai azért is általánosíthatók, mert a csalók mindig nagy forgalmú online szolgáltatásokat keresnek, hogy célba vegyék áldozataikat.

Az ilyen típusú csalásgyanús ajánlatoknál is hasznos az az általános megközelítés, hogy ha valami túl szépnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, különösen körültekintőnek kell lenni.

Nem létező szálláshelyekkel is csalnak a bűnözők: az elmúlt években sok nyaraló esett áldozatul hamis hirdetéseknek, amelyekben a kiberbűnözők alacsony áron bérelhető luxusnyaralót reklámoznak, és arra biztatják az embereket, hogy fizessenek, akár hivatalos oldalakon keresztül is. Érkezéskor aztán kiderül, hogy a szálláshely nem is létezik, vagy az ingatlan nem kiadó.

A közlemény szerint a csalók gyakran magukat jó hírű platformnak vagy vállalatnak kiadva hitetik el az áldozatokkal, hogy az adott oldal, szervezet hivatalos képviselőjével kerültek kapcsolatba és gyakran állnak elő olyan hihető történetekkel, amelyekben egy ártalmatlannak tűnő, ámde rosszindulatú linken keresztül történő fizetésre vagy az adatok állítólagos ellenőrzésére, módosítására szólítják fel az áldozatot, ellenkező esetben a foglalás törlését is kilátásba helyezik.

Több kárvallott és beszámolt olyan esetekről, amikor a támadók a platform üzenetküldő rendszerén keresztül próbálták meg becsapni őket, és miután bejutottak azon szálláshelyek fiókjaiba, ahol a vendégek a valóságban is foglaltak,

felszólították őket, hogy fizessenek a foglalás megerősítése érdekében.

A csel szerint egy állítólagos hiba történt az előző tranzakciónál, ami miatt ismét fizetniük kell az áldozatoknak, hogy ne maradjanak le a nyaralásról. Az átverés más változataiban a csalók hitelkártya- vagy személyes adatokat kértek a foglalás ellenőrzéséhez vagy megerősítéséhez. A nyaralással, szállásfoglalással kapcsolatos csalások elkerüléséről a Hackfelmetszők - Veled is megtörténhet! kiberbiztonsági podcast legújabb adásából is tájékozódhatnak az érdeklődők.

A szakértők több tanácsot is adnak a csalók kiszűrésére:

  • Az ügyfelek mindig ellenőrizzék, hogy az e-mailek a hivatalos domainről érkeztek-e, és ha bármilyen gyanús üzenetet kapnak, közvetlenül a weboldalt keressék fel, hogy ellenőrizzék az információkat.
  • Az ügyfelek mindig a hivatalos platformon fizessenek, és soha ne adjanak meg részletes hitelkártya- és személyes adatokat vagy jelszavakat.
  • A foglalás előtt érdemes más hiteles és részletes véleményeket is figyelembe venni.
  • Keressenek rá a szállás adataira és képeire más utazási weboldalakon vagy értékelő platformokon.
  • Ha pedig bármilyen gyanús tevékenységet tapasztalnak, jelentsék a problémát a platform ügyfélszolgálatának, a fizetési adatokkal való visszaélés gyanújakor pedig az illetékes bannak vagy a hitelkártya-szolgáltatónak.
Címlapról ajánljuk
Keletnémet tartományi választások - Tart az AfD-től a német rendőrség

Keletnémet tartományi választások - Tart az AfD-től a német rendőrség

Kevesebb mint három hét van hátra a szeptember 1-én tartandó türingiai és szászországi tartományi választásokig, amelyeket a hónap utolsó vasárnapján hasonló brandenburgi szavazás követ. A választások jelentősége túlmutat a tartományi határokon, általános vélekedés szerint az eredmények egy évvel az országos parlamenti választások előtt átrajzolhatják Németország politikai térképét. Ebből kiindulva meghatározó lehet az ellenzéki radikális jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) párt szereplése.

Csipes Tamara: nincs hiányérzetem, kerek történet a pályafutásom

A párizsi ötkarikás játékokkal befejezte a versenyszerű kajakozást a kétszeres olimpiai bajnok. Csipes Tamara azt mondta az InfoRádióban, hogy maradéktalanul elégedett a Franciaországban megnyert két ezüst- és egy bronzéremmel. Hozzátette: nem fáj elismernie, hogy Lisa Carrington ezúttal jobb volt nála, és nem hiányzik neki az újabb arany, mert fontosabb számára, hogy emberileg nagyon sokat kapott az utolsó olimpiájától.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.14. szerda, 18:00
Szécsényi Gábor
Az Autó című autós magazin főszerkesztője
Kényes piaci helyzetben érkezik az amerikai inflációs adat

Kényes piaci helyzetben érkezik az amerikai inflációs adat

A júliusi vártnál rosszabb munkaerőpiaci adatok óta a befektetők figyelme a recessziós kockázatok felé irányult, és ebben a kontextusban érdemes szemlélni a mostani inflációs adatot is. A várakozások szerint kismértékben csökkenhet az előző hónaphoz képest az amerikai infláció, azonban a piaci reakció akár el is térhet a korábban megszokottaktól. A ma érkező inflációs adat várható hatásait és piaci jelentőségét járjuk körül ebben a cikkben, ami azért is aktuális, mert a Nasdaq 100 technológiai túlsúlyos index 20%-os esése után minden bejövő új információt árgus szemekkel figyel a piac.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 12. 05:00
×
×
×
×