eur:
390.77
usd:
358.88
bux:
0
2024. július 19. péntek Emília
Nyitókép: Pixabay

Egész meglepő hatása is van a kánikulának - tapasztalta már?

A hőhullámok nemcsak fokozott izzadást és levertségérzetet hozhatnak magukkal, hanem bizony az agyunkat is próbára teszik.

Különböző kutatások bizonyítják, hogy a meleg időjárás hatására átlagban alacsonyabb pontszámot érnek el a tanulók a matek teszteken, sokan hajlamosabbak az agresszióra, most pedig az is kiderült, hogy a beszédmódunkra is hatással van, írja a Gizmodo cikke alapján a 24.hu.

Egy tanulmány szerint ugyanis a politikusok hajlamosak rövidebb szavakat használni a beszédeikben, amikor a kinti hőmérséklet eléri vagy meghaladja a 24-27 Celsius-fokot. Az elemzés 7 millió beszédet vizsgált meg nyolc országból – Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Ausztria, Hollandia, Új-Zéland, Dánia, Spanyolország és Németország – összehasonlítva azokat az elhangzás napjának átlaghőmérsékletével.

A beszédeket Flesch-Kincaid olvashatósági tesztekkel mérték, amelyek a szavak és mondatok hossza alapján mérik fel, mennyire nehéz megérteni egy szöveget. Az összehasonlítás szerint

a 27 Celsius-foknál melegebb napokon a politikusok annyival egyszerűbb nyelvezetet használtak, mintha fél hónapnyi oktatás kimaradt volna az életükből.

Kifejezetten a német adatokat vizsgálva azt állapították meg, hogy négy hónapnyi edukáció hiányának volt megfeleltethető.

A tanulmány megállapítása szerint az 57 év felettiek látványosan érzékenyebbek a hőre – a német adatok szerint a 21–24 Celsius-fokos hőmérséklet már mérhető hatással van a beszédekre.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: nem úgy megy, hogy megkérjük az orosz vagy az ukrán elnököt, hogy ne bombázzon

Péntek reggel
Orbán Viktor: nem úgy megy, hogy megkérjük az orosz vagy az ukrán elnököt, hogy ne bombázzon

A miniszterelnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte akár az év végére "többségbe kerülhet" a Patrióták Európáért pártcsalád, az EP jelenleg harmadik legnagyobb frakcióját adó tömörülés. A béke szerinte nem úgy érhető el, hogy az orosz vagy az ukrán elnököt megkérjük, hogy ne bombázzon.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×