eur:
396.23
usd:
369.9
bux:
69669.19
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Man mowing the grass with a manual petrol lawnmower.
Nyitókép: Getty Images/ Catherine Falls Commercial

Harc a szomszéddal, ezt tehetjük a lehetetlen időben füvet nyírókkal szemben

Bár a csendháborítás szabályairól jogszabály rendelkezik, él még néhány tévhit ezzel kapcsolatban. Ezt tisztázza egy ügyvéd.

Ami a legfontosabb, hogy az indokolatlan hangos zajkeltés napközben is tilos, így ha például reggeltől hallgatják zavaró hangerővel a zenét, vagy éppen az engedélyezett időszakon kívül nyírják rendszeresen a füvet, akkor is van jogunk birtokvédelmi eljárást indítani a szomszéd ellen. Az utóbbinál azonban fontos, hogy bár van általános irányelv, a különböző települések helyben is szabályozhatják azt. Jellemezően az ünnepnapokon és vasárnap tilos füvet nyírni, magyarán azt nem vasárnapra kell időzíteni.

Ami a zajt illeti kisvárosban és faluban található lakóterületen például 6 és 22 óra között 50 dB, 22 órától reggel 6-ig 40 dB zaj a határ, míg ez az érték egy nagyvárosban napközben 55, éjszaka pedig 45 dB. Fontos továbbá, hogy amennyiben csak egyszer fordul elő, nem érdemes eljárást kezdeményezni - áll a divany.hu cikkében.

Ami még idegesítő lehet, az

a leselkedő szomszéd.

A kerítésen át kukucskálás is szabálytalan, még súlyosabb, ha fényképet is készít rólunk, esetleg egy kamerás drónt röptet a kertünk fölé. Ilyenkor a rendőrséghez kell fordulni.

Aki szemetet, hulladékot tárol a területén, és ez már büdös, zavaró, magyarán felhalmoz, ott a szemétgyűjtögetővel szemben az illetékes kormányhivatal járási hivatalának népegészségügyi osztályához ajánlott fordulni.

A lap által megkérdezett ügyvéd mindenesetre azt ajánlja, hogy amennyiben tenni akarunk ezek ellen, akkor az első utunk a jegyzőhöz vezessen, ahol birtokvédelmi eljárást indíthatunk. Itt egy éven belül kérhetjük az eredeti birtokállapot visszaállítását vagy a zavarás megszüntetését, azt követően már a bírósági eljárás marad csak. Amennyiben ez nem történt meg, úgy ezt már a bíróságtól kérhetjük. Súlyosabb vagy végső esetben akár rendőrségi feljelentést is tehetünk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 17. 05:30
×
×
×
×