eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Digital generated image of multi coloured gear wheels connected together in shape of brain on grey background.
Nyitókép: Andriy Onufriyenko/Getty Images

Chip az emberi agyban - megdöbbentő videó arról, hogy már működik

Elon Musk Neuralink vállalata bemutatta az első olyan pácienst, aki egy agyba ültetett chip segítségével képes volt számítógépes játékokat játszani.

Noland Arbaugh korábban egy búvárbaleset következtében bénult le és idén januárban ültettek chipet az agyába a Neuralink szakemberei. Elmondása szerint a műtét rendkívül egyszerű volt - írta a BBC annak az X-en megjelent videónak a kapcsán, amelyben a férfi bemutatta, amint számítógépen sakkot játszik.

A beültetett agyi implantátum segítségével pedig képes volt játszani a Civilization VI videojátékkal is, közel nyolc órán keresztül. Ugyanakkor hozzátette, hogy a technológia még nem tökéletes és bizonyos problémákba ütközött a használata során, bár ezeket nem részletezte - idézte a cikket a Portfolio.

A Neuralink technológiája elsősorban a traumás sérülésekkel, például nyaki gerincvelő-sérülésből vagy amyotrófiás laterálszklerózisból (ALS) eredő gerincsérülésektől szenvedő személyek számára nyújt segítséget a számítógépek gondolataikkal történő működtetésében.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal májusban engedélyezte a Neuralink számára az emberi kísérleteket, és tavaly év végén a vállalat már aktívan toborzott résztvevőket.

A Neuralink azonban csak egyike azon egyre nagyobb számú vállalatnak és egyetemi kutatócsoportnak, amely fejlesztéseit végül kereskedelmi forgalomba próbálja majd hozni. Például a svájci Lausanne-ban található École Polytechnique Fédérale sikeresen lehetővé tette a bénult Gert-Jan Oskam számára, hogy csupán a szükséges mozdulatokra gondolva járni tudjon. Ezt úgy sikerült elérni, hogy Oskam agyába és gerincébe elektronikus implantátumokat helyeztek, amelyek vezeték nélkül továbbítják a gondolatokat a lábához és a lábfejéhez.

Címlapról ajánljuk
Nagyszerű győzelmek és híres vereségek – így kezdte eddig a magyar válogatott a nagy tornákat
Euro 2024

Nagyszerű győzelmek és híres vereségek – így kezdte eddig a magyar válogatott a nagy tornákat

Felemás eredményeket hoztak a magyar válogatott eddigi bemutatkozó mérkőzései a nagy tornákon. A sor győzelemmel kezdődött 1934-ben. Érdekes: Németországban először játszik Eb- vagy vb-mérkőzést a délután fehér mezben játszó „meggypiros” alakulat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×