eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Network data streaming with packet.
Nyitókép: Yuichiro Chino/Getty Images

Ha ez beválik, mindenki ilyet fog akarni a pendrive helyett

100 000 filmnek elegendő tárhelyet el tud képzelni?

Kínai kutatók olyan speciális, DVD-méretű lemezt fejlesztettek, amely tízezer Blu-ray lemeznek megfelelő adat – nagyjából 125 ezer gigabájt – tárolására alkalmas, írta meg a hvg.hu.

A Sanghaji Tudományos és Technológiai Egyetem kutatói a Sanghaji Optikai és Finommechanikai Intézet szakembereivel együttműködve speciális, 3D-s tárolási módszerrel tudtak felvinn egy optikai lemezre egy petabitnyi, azaz 125 ezer GB adatot. Ilyen adatmennyiséget korábban tízezer Blu-ray lemezre vagy száz nagykapacitású merevlemezen lehetett tárolni.

Hogy könnyebben el lehessen képzelni ennek a jelentőségét:

egyetlen ilyen optikai lemez körülbelül 1,2 milliméter magas. A HHD-meghajtók tömbje, amely egy petabitnyi adatot tárolna, körülbelül 2 méter magas lenne.

Technikailag az újítás azért kiemelkedő, mert átlépték azt az eddigi határt, amely megszabja, hogy egy adathordozón fény segítségével milyen kicsinyre tehetők az adatok „pontjai” (vagy bitjei), ami viszont pedig, hogy mennyi adat fér el egy adott térben.

Mint a portál írja, az új lemez egy AIE-DDPR néven ismert speciális filmet használ. Ez olyan molekulákból áll, amelyek abszorbeálják a fotonokat, valamint a nagy fényérzékenységű molekulákat, hogy nanoméretű írott adatokat rögzítsenek. Ezzel a technikával rendkívül kicsi adatjeleket tudtak előállítani a kínai kutatók, amelyek lényegesen kisebbek, mint amit a diffrakciós határ normál esetben lehetővé tenne, megnövelve ezzel a tárolási sűrűséget.

Ha ez a technológia beválik, akár vissza is térhet vele a DVD-k kora. Ezek nagyon olcsók és tartósak, de a mai igényekhez képest gyenge az adatsűrűségük, ezért jó ideje nem használják már őket.

Címlapról ajánljuk
Nagyszerű győzelmek és híres vereségek – így kezdte eddig a magyar válogatott a nagy tornákat
Euro 2024

Nagyszerű győzelmek és híres vereségek – így kezdte eddig a magyar válogatott a nagy tornákat

Felemás eredményeket hoztak a magyar válogatott eddigi bemutatkozó mérkőzései a nagy tornákon. A sor győzelemmel kezdődött 1934-ben. Érdekes: Németországban először játszik Eb- vagy vb-mérkőzést a délután fehér mezben játszó „meggypiros” alakulat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×