eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A young girl with an allergy and with red eyes blows her nose in a napkin. Copyspace.
Nyitókép: Maria Sannikova/Getty Images

Elindult a pollenszezon – az allergológus máris figyelmeztet

Nékám Kristóf elmondta: ez még csak a bemelegítés, nem érdemes megvárni, amíg igazán rákapcsolnak az allergiás tünetek.

Az évszakhoz képest szokatlanul enyhe az időjárás, az ország nagy részén 15 fok körül alakulnak a csúcsértékek. A tavaszias időjárást a természet is érzi, egyre nagyobb koncentrációban jelennek meg a levegőben a mogyoró, az éger, a ciprusfélék és a gombák pollenszemei.

"Valóban ezekben a napokban kezdenek nagy számban megjelenni a levegőben az első pollenek, habár a különböző fajták többhetes vagy akár hónapos csúszással is bukkanhatnak fel különböző helyeken" – magyarázta az InfoRádióban Nékám Kristóf allergológus. Mint mondta, kevés pollenfajtáról lehet elmondani, hogy az egész országban egyidejűleg jelenik majd meg és okoz tüneteket.

Most a korai pollenek szezonja kezdődik, ezeket váltják fel később főleg a fűfélék, de addigra bizonyos fák virágporai is megjelennek.

Nékám Kristóf szerint a tünetek jól beazonosíthatók. Láz nélküli tüsszögés, orrfolyás és viszketés esetén nagy eséllyel allergiával küszködünk. A gyógyszerszedést ezért érdemes már most elkezdeni – hangsúlyozta a szakorvos. Azt tanácsolja, ha valakinek vannak tünetei és esetleg már orvos is megerősítette, hogy valamilyen pollenre érzékeny, még a panaszok megjelenése előtt érdemes elkezdenie a gyógyszeres kezelést. Elmondása szerint 3-4 nap, de néha egy hét is szükséges lehet ahhoz, hogy a megjelenő pollenek okozta tüneteket meg lehessen előzni.

Az allergiások száma világszerte folyamatosan növekszik. Ezt erősíti a klímaváltozás is. Az emelkedő hőmérséklet és az atmoszféra növekvő szén-dioxid-koncentrációja miatt ugyanis egyre intenzívebbé és hosszabbá válik a pollenszezon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×