eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pexels.com

Lesújtó hírt kaptak a műkörömrajongók

Sokkal veszélyesebbek a szervezetre a körömlakkok megkötésére használt UV-fényes lámpák a vártnál. Egy friss kutatás szerint a vizsgált minták sejtjei nagy számban elhaltak, és az eszköz használata növeli a bőrrák kockázatát.

Az ultraibolya fény az elektromágneses sugárzás egy olyan típusa, amelynek hullámhossza 10 nm és 400 nm között van. Leggyakrabban a szoláriumokban érheti a bőrünket, itt 280-400 nm spektrumú az UV-sugárzás, ami rendkívül káros – a szoláriumok használata éppen ezért már bizonyítottan rákkeltő hatású. Hasonló elven működik a körömtechnikusok egyik alapfelszerelése, az UV-fényt használó lámpa, amivel a körömlakk száradását, megkötését segítik. Bár ezek a szerekezetek a 340-395 nm közötti spektrumot használják, hatásuk ettől függetlenül még káros lehet - írja az Index.

Miután emberi és egérsejteket egyaránt kitettek a készülék általi UV sugárzásnak, a kutatók arra jutottak, hogy több sejt is elpusztult, illetve a minták DNS-ei is károsodtak.

Mindössze 20 perc a fények alatt, majd egy óra pihenés a regenerálódás érdekében, és egy újabb 20 perces expozíció a sejtek 20-30 százalékának elhalását eredményezte. Közben a három egymást követő napon át minden nap 20 perces kezelés 65-70 százalékos sejtpusztuláshoz vezetett.

A Nature Communications című folyóiratban megjelent kutatás szerint a megmaradt sejtekben észlelt károsodások nem mindig javultak, ami az emberi bőrrákoknál tapasztaltakhoz hasonló mutációkat okozott.

Bár a kutatás eredménye aggasztó lehet, azt is fontos megjegyezni, hogy a tanulmány nem szolgáltat közvetlen bizonyítékot arra, hogy az UV fényt használó körmös készülékek növelik a rák kockázatát,

ahogy azt sem részletezi, hogy milyen gyakran kell valakinek körmöt csináltatnia ahhoz, hogy veszélyeztetve legyen. A valóságban egyébként egy átlagos manikürözés során a körmöket csak tíz percre helyezik be az UV-készülékbe, ami jóval rövidebb, mint a vizsgált időtartam.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×