eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Gyász karácsonykor, így segíthet a szeretet ünnepén

Osszunk meg minél több kedves emléket gyászoló szerettünkkel, és ajánljunk segítséget bizonyos feladatokhoz, így támogatva a gyászoló családot, családtagot és barátokat az ünnepi időszakban - szól az alaptanács, de fontosak a részletek is.

„A legfontosabb dolog, amit a támogatást nyújtóknak észre kell venniük, hogy nem tudjuk eltüntetni a fájdalmat, az empatikus mondatok a jelenlét különösen fontos ilyenkor" - mondta Therese Rando Phd. klinikai szakpszichológus, a Hogyan élj tovább, ha meghal valaki, akit szeretsz című könyv szerzője amelyre a webbeteg.hu emlékeztet.

A szakoldalon további 4 ajánlást fogalmaznak meg.

Bátran mondja ki!

A támogató rokonok, barátok gyakran elkövetik azt a hibát, hogy szándékosan nem említik a meghalt személy nevét, attól tartva, hogy ez felzaklatja a gyászoló szerettüket. Semmi sem állhat távolabb az igazságtól, mondják a pszichológusok.

"Ha beszélünk róluk, azok életben tartják az emlékeket, különösen, ha a szórakoztató és humoros időkről van szó" – mondta Elaine Rodino, PhD, aki a pennsylvaniai magánrendelésén az ünnepi gyászra specializálódott.

Konkrét segítség

Robin Goodman PhD., a New York-i Támogató Kéz ügyvezető igazgatója azt tanácsolja, ha felhív egy gyászoló barátot, és ő nem veszi fel, vagy nem hívja vissza, próbálja újra! – mondta Goodman. A támogatóknak meg kell próbálniuk konkrétan fogalmazniuk, amikor segítséget ajánlanak fel. Ahelyett, hogy megkérdezné, mit tegyen, ajánlja fel konkrét feladatok elvégzését. „Legyen konkrét, és vigye végig a felajánlását, hogy valóban a gyászolóról szóljon a segítség. Például az ünnepek körül így: „Segíthetek a díszítésben, az ajándékok kiválasztásában, a főzésben, vagy a csomagolásban?"

Bármi lehet segítség

"Néha gyakorlatias dolgokra kell nekik valaki, pl. kutyasétáltatásra, néha pedig érzelmi támogatásra, akivel együtt sírhatnak” – mondta Goodman.

Legyen türelmes!

A támogatást nyújtani vágyónak tudatnia kell a gyászoló személlyel, hogy megértette, hogy a gyásznak vannak hullámvölgyei. Ilyenkor csak mondja azt: „Tudom, milyen nehéz lehet ez most neked, és örülök, hogy vagy nekem.” Valójában néha a nagyon egyszerű emberi dolgok a legfontosabbak.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×