eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Apróságokon is múlhat a karácsonyi lakástűz megelőzése

Évente csaknem hétezer lakóépület gyullad ki Magyarországon, mégis alig néhány lakásban van füstérzékelő. Pedig a szakértők szerint ha jelez a műszer, előbb tudomást lehet szerezni a tűzről és hamarabb meg is lehet fékezni.

Tavaly decemberben naponta átlagosan 24 otthon gyulladt ki, vagyis gyakorlatilag óránként kigyulladt egy lakóépület - írja a HelloVidék. A portál szerint ennek az az oka, hogy télen a hideg miatt többet vagyunk otthon: főzünk, világítunk, fűtünk, és szabadidős tevékenységeink nagy részét is otthon töltjük. Ezek mind-mind lehetnek a lakástüzek okai, ráadásul decemberben olyan tűzveszélyes ünnepi kiegészítőkkel dekoráljuk az otthonunkat, mint a fényfüzérek, adventi koszorú és karácsonyfa.

Mukics Dániel, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt mondta a portálnak:

"A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtés hibája, vagy dohányzás miatt keletkeznek lakástüzek. Ha megnézzük, hogy melyik helyiségben keletkeztek a tüzek, akkor első helyen a konyha, másodikon a kémény, harmadikban pedig a hálószoba áll".

A lap több potenciális tűzforrásra is felhívja a figyelmet, amelyek nem kellő odafigyelés esetén könnyen okozhatnak tragédiát:

Adventi koszorú

Az adventi koszorúk évi 50 tűzesetet okoznak, ugyanis ha nincs fém alátét, cseppfogó kehely a gyertyák alatt, akkor amint leégnek, meggyújthatják magát a koszorút is. Fontos az is, hová tesszük az adventi koszorút: sokan az ablakba helyezik, ahol azonban meggyújthatja a függönyt vagy akár az ablakkeretet is. Ne hagyjunk semmi éghetőt a közelében, legyük tűzálló anyagból készült tálcára, és soha ne hagyjuk meggyújtva őrizetlenül. A legtöbb adventi koszorú okozta tűz csak pár négyzetméteres, de kormosak lesznek tőle a falak, ami egy drága újrafestést vonhat maga után.

Karácsonyfa

Sokan már december elején felállítják a karácsonyfát, ami már november közepén ki lett vágva. A fűtött lakásban a fenyőfa gyorsan és nagyon kiszárad, ilyenkor elég, ha csak egyetlen ponton meggyullad valahol, és a magas gyantatartalom miatt másodpercek alatt lángba borul az egész, mindent meggyújtva maga körül. Lehet késleltetni a száradást azzal, hogy vízbe állítva tartjuk a vágott fát, vagy olyan talpba állítjuk, amivel vízben áll. Akár igazi, akár műfenyőnk van, fűtőeszköztől, hőforrásoktól minél messzebb állítsuk fel, ne díszítsük igaz gyertyával, csillagszóróval. A hagyományos izzók is felforrósodhatnak, ezért inkább alkalmazzunk LED égősort, és ezt is kapcsoljuk ki éjszakára.

Fényfüzérek

Fényfüzérek, égősorok esetén arra érdemes figyelni, hogy ne használjunk gagyit, rossz minőségűt. Kültérre, csak kifejezetten erre alkalmas égősort tegyünk fel. Régi fényfüzér használata előtt ellenőrizzük, hogy nem sérült-e, ugyanis a sérült, megtört vezeték, hosszabbító tűzveszélyes. Ha hosszabb a fényfüzér vezetéke, vagy a hosszabbító, mint amilyenre épp szükségünk van, akkor is ki kell fektetni az egészet, mert összetekert állapotban felforrósodhat, megolvadhat. Éjszakára húzzuk ki a fényfüzéreket.

Csillagszórók

A csillagszóró a legegyszerűbb fajta tűzijáték, azonban 1000 és 1600 °C közötti hőmérsékleten ég, a szikrái pedig messzire is elpattanhatnak. A szakértők azt tanácsolják, hogy a karácsonyfára lehetőleg ne tegyünk, inkább kültéren használjuk és egyszerre inkább csak egyet gyújtsunk meg. A leégett csillagszórót ne dobjuk egyből a kukába, hűtsük le egy pohár vízben.

Konyhai tüzek

Előfordul az ünnepi sürgés-forgásban, hogy egyszerre több főzőlapon és a sütőben is készülnek ételek, ám megeshet, hogy megfeledkezünk róluk. Ha a tűzhelyen lángra kap valami, semmiképp se próbáljuk vízzel eloltani, mert az égő olajat a víz robbanásszerűen szétszórja, mindenre ráfröcskölve a környezetében. A serpenyőt, edényt takarjuk le fedővel, elvágva az oxigén-utánpótlástól, és zárjuk el alatta a tűzhelyet. A sütőben kigyulladt étel esetén valamivel egyszerűbb a helyzet, kapcsoljuk ki a berendezést és várjuk meg, amíg a tűz kialszik. Utána konyharuhával már ki lehet venni a tepsit a sütőtőrből és kivinni a szabadba. Gyakran előfordul az is, hogy műanyag-nyelű konyhai eszközök, csomagolások, vágódeszka kerül túl közel a tűzhelyhez és megolvadnak, lángra kapnak - ezt úgy a legkönnyebb megelőzni, ha tisztán tartjuk a tűzhely környékét.

Mukics Dániel, a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt is külön tanácsolja:

"Akik elutaznak az ünnepekre, azok áramtalanítsák azokat a műszaki cikkeket, amelyek nem szükséges, hogy be legyenek kapcsolva".

A megelőzés egyik legjobb eszköze a füstérzékelő. Egy füstérzékelő mindjárt a tűz keletkezésekor hangosan sípol, így azonnal tudomást szerzünk a tűzről. Van időnk eloltani, vagy kimenekülni és hívni a tűzoltókat. Azoknál az eseteknél, ahol volt füstérzékelő ott nem történt tragédia, nem volt sérülés, sőt még nagyobb tűz sem. Lehet, hogy egy füstérzékelő nem a legkreatívabb karácsonyi ajándék, de a legpraktikusabb. Egyedül élő idős szeretteinknek vegyünk karácsonyra egy füstérzékelőt. Ezt a szoba közepén a plafonra kell szerelni.

A portál azt írja arra az esetre, ha mégis tűz keletkezne, hogy meneküljünk ki az épületből és segítsünk másnak is kijutni, mielőbb értesítsük a tűzoltókat. Minél hamarabb tudomást szereznek a tűzről, annál hamarabb tudnak beavatkozni, annál több értéket tudnak megmenteni.

Ha van otthon egy néhány ezer forintból megvásárolható porral oltó tűzoltó készülék, azt bátran használhatjuk, még elektromos tüzek esetén is.

Otthonra a legjobb választás egy hat kilós ABC porral oltó tűzoltó készülék. Ha gyerekek vagy idősek is laknak ott, akkor érdemes egy könnyebb, két kilós készüléket is venni.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×