eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay.com

Miért hétfő reggel kap az ember szívrohamot? Itt a válasz

Egy frissen megjelent tanulmány eredményei szerint a szívinfarktus legsúlyosabb típusa hétfői napokon fordul elő a legmagasabb számban.

Egy korábbi kutatás szerint a nap folyamán reggel fél 7 órakor a legvalószínűbb a szívroham vagy az agyérgörcs. A hét napjait tekintve pedig a hétfő a legkockázatosabb a szívünkre nézve – derült ki a Brit Szív- és Érrendszeri Társaság legújabb kutatásából, amely a szívroham legsúlyosabb típusa, az úgynevezett ST-elevációs miokardiális infarktus (STEMI) előfordulását vizsgálta.

A hazipatika.com irása szerint a belfasti dr. Jack Laffan kardiológus által vezetett kutatás több mint tízezer beteg adatait vizsgálta, és arra a következtetésre jutott, hogy a hétfőkre jellemző kockázatemelkedésben kulcsszerepet játszhatnak a hétvégi szokások és az új hét kezdetével járó stressz egyaránt.

„Jelentős összefüggést találtunk a munkahét kezdete és a STEMI előfordulása között. Ezt korábban mások is leírták már, de továbbra is kuriózumnak számít” – idézi a thehealthy.com Laffan doktort.

A kardiológus arra figyelmeztet, hogy nagyon fontos, hogy próbáljunk fix alvási rutint kialakítani, illetve tartsuk magunkat ahhoz hétvégén is. Szervezetünknek ugyanis van egy természetes ritmusa, a cirkadián ritmus, amely alvás-ébrenlét ciklusunkat irányítja. Dr. Laffan szerint a hétfői szívrohamok összefügghetnek a szervezet megzavart hétvégi alvási ciklusával.

Nem érdemes tehát pénteken és szombaton sokáig fennmaradni, ahogy az élvezetekkel is legyünk mértékletesek. Bár a hétvége a legtöbb ember számára a lazítás ideje, az alkohol és a kevésbé szívbarát ételek fogyasztása, valamint a testmozgás mellőzése a szívre nézve súlyos következményekkel járhat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×