eur:
388.94
usd:
363.4
bux:
68124.38
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Close-up of midsection of smiling senior woman
Nyitókép: Getty images/ Klaus Vedfelt

Kutatás: fogat kell mosni, és akkor csökkenhet a magas vérnyomás

Egyes baktériumok a szájüregből bejuthatnak a vérkeringésbe és az erek falában képződő érelmeszesedéses lerakódásokba.

Egy tanulmány szerint a klimax után a szájüregi baktériumok befolyásolhatják a vérnyomásértékek alakulását – írja az egészségkalauz.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy egyes szájüregben élő baktériumok kapcsolatban állhatnak a menopauza utáni nők vérnyomásával.

Mint írta, a Journal of the American Heart Association szaklap márciusi számában megjelent amerikai tanulmányban 1215 (középértékben 63 éves) nő vett részt, akiket először 1997-2001 között vizsgáltak. Vettek íny alatti plakkokból baktériummintát, mértek vérnyomást, követték az életmódbeli és egészségügyi jellemzőket.

A kimutatott 245 féléből összesen 10 olyan baktérium volt, amelynek jelenlétét összefüggésbe hozták a vizsgálat időtartama alatt kialakult magas vérnyomással,

5 baktériumot pedig a csökkent értékekkel. A kapcsolat kétféle baktérium kivételével akkor is megmaradt, amikor figyelembe vették a demográfiai, klinikai és életmódbeli jellemzőket.

Ok-okozati kapcsolatot a fenti tanulmány jellege miatt nem állíthatott fel, de azt más kutatások is kimutatták: a bélbaktériumok is szerepet játszhatnak a vérnyomásértékek alakulásában és a szájüregi baktériumokkal együtt egyes szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. Egyes baktériumok a szájüregből bejuthatnak a vérkeringésbe és az erek falában képződő érelmeszesedéses lerakódásokba.

Lehetséges összefüggésként fennállhat a nitrigén-oxid termelődésének befolyásolása is, mint esetleges mechanizmus. Önmagában két paraméter egyirányú változása nem feltétlenül jelent ok-okozati összefüggést, de a gyanút felveti, amit érdemes tovább vizsgálni.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×