eur:
369.87
usd:
345.56
bux:
47869.61
2023. június 5. hétfő Fatime
Dolmányos varjú (Corvus cornix) a belvárosi Szabadság téren 2020. január 29-én. A Főkert Nonprofit Zrt. közlése szerint az elmúlt hetekben a társaság kezelésében álló parkot és annak nagyobb fáit vetési varjak (Corvus frugilegus) kezdték el rendszeresen látogatni. A védett madarak jelentősebb számban csupán az október közepétől február második feléig tartó időszakban tartózkodnak a fővárosban, költőfajként már több mint két évtizede eltűntek Budapestről. A társaság fenntartása alá eső területekről február első hetében ideiglenesen begyűjtik a nagyobb csapatok után rendszeresen feltűnő ürülékkel beszennyeződő utcabútorokat, majd a madarak elvonultát követően visszahelyezik. A padokat az eltávolításig rendszeresen takarítják.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Pokoli a varjúhelyzet Angyalföldön, erőset lépett az önkormányzat

Előkerültek a varjúcsapdák.

Varjúcsapdákat tett ki a XIII. kerületi önkormányzat a kerület több pontján, miután számos varjútámadásról érkezett hír az elmúlt időszakban. Volt, akit a támadás után erősen vérző feje miatt kórházba is kellett szállítani – szúrta ki a kerületi önkormányzat Facebook-posztját a 24.hu.

A varjak ilyenkor azért agresszívek, mert fiókáikat védik,em tűrik az embert, de még a kutyákat se nagyon fészkeik közelében.

Varjútámadást megelőzni szinte lehetetlen, kivédésére azt javasolják madarászok, hogy forduljunk szembe az állattal, ha van kezünkben például szatyor vagy esernyő, azzal suhintsunk felé, és közben többször kiáltsunk rá. Erre minden valószínűség szerint leáll, elszáll a támadó – hívják fel a figyelmet.

A befogásra alkalmazott eszköz az úgynevezett Larsen-féle élőcsapda. Egyszerre több példányt is be lehet fogni vele. Az élőcsapdát kifejezetten dolmányos varjak és szarkák befogására tervezték – derül ki a posztból.

Címlapról ajánljuk
Így vonul nyugdíjba a KSH elnöke
Fél évszázad statisztikája

Így vonul nyugdíjba a KSH elnöke

Adatforradalom és digitalizáció - több más mellett ezeknek a kihívásoknak kellett megfelelnie a Központi Statisztikai Hivatalnak az elmúlt szűk 15 évben, miközben két népszámlálást is lebonyolított a hivatal - mondta az Inforádiónak a KSH június közepétől nyugdíjba vonuló elnöke. Vukovich Gabriella azt is elmondta, hogy szakmai munkával és publikációkkal nyugdíjazása után is részt kíván venni a hazai statisztika életében.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. június 4. 05:00
×
×
×
×