eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Human heart with heart vessles inside human body and ECG, 3D illustration
Nyitókép: Dr_Microbe/Getty Images

Szívbajos a helyzet, és az internet sötét bugyrai sem segítenek

Az Európai Kardiológiai Társaság adatai szerint Magyarországon 100 felnőttből 26 elhízott – Európában csak az Egyesült Királyság és Málta lakói kövérebbek nálunk –, és a magyarok negyede dohányzik. A 20 és 80 év közötti magyar lakosság 6,9 százaléka már felismert cukorbeteg, kétszázezer magyar pedig szívelégtelenségben szenved. Egyebek mellett erre akarja felhívni a figyelmet a Magyar Kardiológusok Társasága, amely szeptember utolsó vasárnapján Szívünk napja címmel tart felvilágosító rendezvényt a budapesti Millenárison.

Magyarország az elhízás, a dohányzás, a diabétesz, valamint a magas vérnyomás és koleszterinszint terén is listavezető Európában – hívta fel a figyelmet az InfoRádióban a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke. Becker Dávid tájékoztatása alapján idehaza a szívinfarktust túlélt betegek – infarktust követő – halálozása is magasabb az ugyanilyen ellátásban részesülő észak-, nyugat-, de akár közép-európai (például csehországi) betegekhez képest.

A szakember szerint ez azért is szomorú, mert ma már az infarktus korszerű kezelése – az elzárt koszorúeret egy szívkatéterrel megnyitják, megindítva ismét a vérellátást – mindenki számára elérhető, ami ha időben megtörténik, csak kis mértékű lesz a szívizom elhalása, a végleges károsodás. Mégis, Magyarországon az infarktust követő egy évben 30 százalékkal többen veszítik életüket, mint például Svédországban – emelte ki. Itthon nagyjából 25 százalékos a halálozás, ami azt jelenti, hogy

minden negyedik infarktuson átesett beteg meghal egy éven belül.

A terápiát sok hamis információ is akadályozza – tette hozzá a kardiológus, aki a legriasztóbbnak a gyógyszerszedés elmaradását tartja. Példaként említette, hogy a „második aszpirinnek” is nevezett sztatin típusú gyógyszereket, amelyek a koleszterint csökkentik, ezáltal az érelmeszesedést fékezik le, megakadályozva, de legalábbis jelentős mértékben csökkentve az újbóli infarktus lehetőségét,

egy év elteltével a betegek csupán fele váltja ki, noha olcsó készítményekről van szó.

Hozzátette: sajnos az internet „sötét bugyraiban” rengeteg tévinformáció jelenik meg, kiemelten a sztatinokról. „Nem tudjuk, hogy miért lett céltáblája ez a gyógyszercsoport a laikus dezinformációnak” – jegyezte meg Becker Dávid, aki szerint ráadásul olyan betegek is magáévá teszik, akik éppen csak túlélték az infarktust.

A Magyar Kardiológusok Társasága szeptember utolsó vasárnapján Szívünk napja címmel felvilágosító rendezvényt tart a budapesti Millenárison, hogy ráirányítsa a figyelmet a magyar lakosság riasztó állapotára és az egészségmegőrzéshez, illetve a gyógyuláshoz szükséges teendőkre – zárta gondolatait a kardiológus.

A rendezvény további részletei itt olvashatók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×