eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Palackozott, jéghideg vízzel hűsíti magát egy lány a Római strandfürdőben 2021. június 29-én. A tartós hőség veszélye miatt több megyére harmadfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Hidegfront jön a hétvégén, de hagy-e nyomot a hőmérsékleten?

Hétfőig meghosszabbították a hőségriasztást. Erős szél, zivatar lehet, de a hőség alig enyhül a hétvégén.

Hidegfront érkezik a hétvégén, ennek hatására többfelé lehetnek záporok, erős széllel kísért zivatarok, de a hőség nem sokat enyhül. Néhol 30 fok körülire mérséklődik a meleg, de többfelé továbbra is 35 Celsius-fok feletti csúcsértékek várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

A hőség veszélye miatt péntekre

  • Budapestre, valamint
  • Pest,
  • Bács-Kiskun,
  • Békés,
  • Csongrád-Csanád,
  • Hajdú-Bihar és
  • Jász-Nagykun-Szolnok

megyére adta ki a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. Az ország nagy részén másodfokú, továbbá két megyére – Vas és Zala – elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt. Emellett az ország nagy részére zivatarveszély miatt is adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Pénteken, július elsején kezdetben csak kevés fátyolfelhő zavarja a napsütést. A késő délutáni óráktól a Dunától keletre már szórványosan előfordulhat zápor, zivatar. Este hidegfront érkezik, melynek hatására átmenetileg a nyugati megyékben megnövekszik a felhőzet, ekkor már ott fordulhat elő zápor, zivatar. A szél a Dunántúlon megerősödik, néhol – valamint zivatarok környezetében – viharossá fokozódik. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 17 és 23 fok között alakul, a hidegre érzékeny helyeken azonban pár fokkal hidegebb is lehet a hajnal.

A legmagasabb hőmérséklet 33 és 39 fok között valószínű.

Szombaton egy hullámzó frontrendszer szakadozott felhőzete vonul kelet felé: reggel nyugaton lesz több felhő, majd kiderül az ég; a keleti megyékben a déli óráktól várható erőteljesebb felhősödés. Elsősorban a Dunától keletre alakulhat ki zápor, zivatar, de reggel a Dunántúlon sem kizárt egy-egy helyen csapadékgóc. Sokfelé megerősödik, a Bakonyban – valamint zivatarok környezetében – viharossá fokozódik a szél. A minimumok 16-23, a maximumok 29 és 37 fok között alakulnak.

Vasárnap jellemzően napos idő várható. A hegyekben viszont előfordulhat egy-egy zápor, zivatar is. A hajnali 13-21 fokról délutánra 31 és 36 fok közé melegszik fel a levegő.

Amint azt az Infostart is megírta, az országos tisztifőorvos jövő hétfő éjfélig hosszabbította meg a hétfő óta tartó, eredetileg csütörtök éjfélig elrendelt legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×