eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Bíró Lajos séf elmondja, hogyan lehet újrahasznosítani a megmaradt ünnepi ételeket

A karácsonyról megmaradt ételek zöme újra felhasználható, a magyarok többsége azonban nem törődik ezzel, ezért sok megmaradt ünnepi fogás végül a kukában landol.

Hogy lehet megmenteni a karácsonyról megmaradt ételeket? Erre adott tippeket Bíró Lajos séf.

  • A töltött káposztát el lehet tenni, azzal nincsen probléma.
  • Ami a halászléből megmaradt, azt ilyenkor felmelegítjük, leszűrjük és halkocsonyát csinálunk belőle. Ha jó halászlét főztünk, akkor saját magától bekocsonyásodik.
  • A megmaradt rántott halnak csinálhatunk ecetes marinádot, amihez egy rész ecet, két rész cukor, három rész víz kell, meg egy kis bors, só, olaj, lilahagyma. Fél napig ebben állva a hűtőben hagyjuk a halat, és máris kész a marinált halunk.
  • A megmaradt halászléből egyszerűen egy jó harcsa paprikást is lehet készíteni – mondta a séf.
  • Ha maradt kacsazsírunk, akkor azt egy edénybe gyűjtve a kacsahúst is el lehet tenni,.

Bíró Lajos azt javasolja, hogy a kész ételt, ami már 2-3 napja ott áll a hűtőben, forraljuk fel és hűtsük le, ezáltal sterilizáljuk, és még napokig eltartható. Azt viszont ne csináljuk, hogy fellangyosítjuk, felmelegítjük az étel egy részét, és visszaöntjük, ami megmaradt, mert az romláshoz vezet.

A séf szerint a fagyasztás is mindig kicsit tönkreteszi az ételeket, de ha nincs más megoldás, akkor használható.

Családja válogatja, hogy mennyire használják újra az élelmiszereket az emberek, Bíró Lajos is tud olyanról, ahol a másnapos ételt már nem ették meg.

„Semmi megvetendő dolog nincsen abban, hogy egy 2-3 napos ételt megeszünk. Sokat pazarlunk, sokat kidobunk. Ráununk, nem vagyunk hajlandók átalakítani” – mondta a séf, aki szerint mindez a kreativitás hiányával magyarázható, nem tudjuk, hogy miből mit lehet összeállítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×