eur:
394.32
usd:
370.28
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay

Örök para: ez az egyszerű magyar fejlesztés segítheti a szemüvegeseket az örök pára ellen

3D nyomtatóval gyártják azt a környezetbarát és bármelyik maszkra felszerelhető kis hídat, ami meggátolja, hogy bepárásodjon a szemüveg. Az eszközt a szegedi Partiscum Csillagászati Egyesület fejlesztette ki – mondta az InfoRádiónak a szervezet elnöke.

Aki szemüveges, minden bizonnyal tapasztalta, hogy a maszk alól felfelé távozó kilélegzett levegőtől bepárásodhat a szemüveg lencséje.

Elvileg a felül fémszállal rendelkező - például orvosi - maszkok vagy akár az FFP2-es maszkok helyesen viselve az orr körül nem nagyon engednek ki levegőt, és ha azokon "ül" a szemüveg, akkor nem is párásodik. Ám ha valakinek ez mégsem működik, vagy például textilmaszkot hord, sűrűn tapasztalhatja a bosszantó párásodást.

Számukra kínál megoldást a szegedi Partiscum Csillagászati Egyesület fejlesztése. Megterveztek és már gyártanak is egy apró, 390 forintos eszközt, amit a maszkra akasztva és az orrnyeregre helyezve meggátolja a kifújt levegő felfelé jutását.

"A két hüvelykujjnyi, U alakú, két kis körömmel rendelkező szerkezetecske, ezt kell rácsíptetni a maszkra és felhelyezni. Az eszköz lezárja meleg levegő útját az orrnyergen és így nem párásodik a szemüveg a kilehelt levegőtől. Mindenféle típusú maszk alatt hordható" - mondta Illés Tibort, a Partiscum Csillagászati Egyesület elnöke.

"A kis kiegészítő egy PLA nevű anyagból van, amit a 3D nyomtatásban gyakran használnak, kukorica- vagy búzakeményítőből készítik. Ez ugyanaz az anyag, mint amiből az élelmiszer-áruházakban látható nagyon vékony kiflis zacskót csinálják" - mondta a szakember.

Fotók például itt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×