eur:
393.83
usd:
368.29
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Vadmalacok egy etetőhelynél a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. Pandúr-szigeti erdészetének területén a Bács-Kiskun megyei Szeremle közelében 2019. január 21-én.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Balatoni településeken portyáznak a vaddisznók

Folyamatos a magyarországi vaddisznó állomány létszámnövekedése, emiatt olyan területeken is megjelenik, ahol azelőtt elvétve sem volt. Az intelligens, szapora és jól alkalmazkodó állatok megjelentek a Balaton településeinek belterületein is - írja szemléjében a hirbalaton.hu.

A portál idézi Békássy Gábort, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park badacsonyi kerületének vezetőjét, aki a Magyar Mezőgazdaságnak beszélt arról, hogy a vaddisznó belterületi megjelenése az elmúlt 5-8 évre tehető. Az üdülőterületeken sokan nem tudják, vagy nem akarják megművelni földjeiket, ezek aztán idővel "elvadulnak", és remek táplálkozó- illetve búvóhelyet nyújtanak a vaddisznónak, amelyek előbb megtelepednek, majd aztán el sem hagyják a lakott területet.

A szakértő szerint villanypásztor, vadkerítés kiépítésével, vadriasztók alkalmazásával jelentősen le lehet csökkenteni a vadkárt, de ezek drága védekezési formák, nem feltétlenül éri meg a tulajdonosoknak. A Balaton-felvidék Nemzeti Park élve befogó vaddisznó csapdákat is alkalmaz, előfordul, hogy egy egész kondát sikerül befogniuk.

Szigligeten és Badacsonytördemicen annyira elfajult a vaddisznó belterületi megjelenése, hogy a lakók már csak félve mertek kimenni az utcára, főleg sötétedés után.

Ezért radikális intézkedésekre volt szükség. Az önkormányzat kijelölte azokat a településrészeket, ahol szükség lenne a vadászatra; majd a rendőrség végigjárva a megjelölt helyszínt eldönti, hogy biztonságtechnikailag ténylegesen végrehajtható-e a vadászat anélkül, hogy a fegyveres vadászat bárki vagyontárgyát, vagy testi épségét veszélyeztetné.

A lakosság tájékoztatására a településen figyelemfelhívó táblákat helyeztek ki a vadászat helyszínéről, kezdetéről és végéről. A vaddisznó hamar rájött arra, hogy a települések belterületén tulajdonképpen semmiféle veszély nem fenyegeti. Élelmét és búvóhelyét ugyanúgy megtalálja, az ember által okozott minimális zavarást eltűri. A Bakonyerdő Zrt. munkatársai egy élve befogott vaddisznóra erősített GPS-nyomkövetővel követték egy állat mozgását. Az eredmények azt mutatták, hogy

a vaddisznó mozgástere kizárólagosan a belterületre koncentrálódik, ott lakik, táplálkozik, gyakorlatilag ott éli le az életét.

Így aztán a szaporulat belterületen nő fel, és lényegében megszokja az ember közelségét - mondta Békássy Gábor, aki hangsúlyozta, nem csak a disznó jön be, a város is terjed az erdők felé.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×