eur:
394.39
usd:
371.27
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Radebeul, 2015. december 17.Karácsonyi fényekbe öltöztetett tiszafabokrok a híres szászországi mintaszőlészet, a Schloss Wackerbarth kastélykertjében, a Drezda melletti Radebeulben 2015. december 17-én. (MTI/EPA/Sebastian Kahnert)
Nyitókép: MTI/EPA/Sebastian Kahnert

Karácsony: minden második termék megbukott az ellenőrzéseken

Karácsonyi fényfüzéreket, világító díszeket, külterületi dekorációkat vizsgáltak a fogyasztóvédők.

Az ellenőrzéseken 53 termékből 25 "megbukott" a vizsgálatokon, a problémás termékek aránya elérte a 47 százalékot - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A fogyasztóvédelmi hatóság levetette az üzletek polcairól a vizsgálaton megbukott 25 terméket, mert azok akár áramütést vagy lakástüzet is okozhatnak.

A veszélyes fényfüzéreket a kereskedőknek kötelessége a vásárlóktól is visszahívni - mondta a fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár. Keszthelyi Nikoletta hangsúlyozta, a fényfüzéreket csak olyan szaküzletben érdemes vásárolni, ahol a készülék működéséről szakszerű tájékoztatást adnak. A piacokon található bizonytalan eredetű, rossz minőségű, nagyon olcsó eszközöket célszerű elkerülni.

December elejéig országosan már majdnem 500 üzletet ellenőriztek átfogóan, 38 százalékuknál találtak problémát.

Tipikus probléma a csomagolóanyag belemérése a termék tömegébe, de jellemző az akciós vagy a kiírtnál magasabb áron való értékesítés, ugyanakkor a kereskedők szabályszerűen teljesítik nyugtaadási kötelezettségüket - közölte az ITM.

Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár a tárca közleményében kiemelte:

az ellenőrzések egész decemberben folyamatosak a karácsonyi vásárokban és az üzletekben is.

A magyar vásárlók, családok, tisztességes vállalkozások 2019-ben is számíthatnak a fogyasztóvédelemre, mivel a jövő évben is ellenőrzik az e-kereskedelmet, ügyelnek a termékbiztonságra. A gyermekek biztonsága érdekében újra ellenőrzik majd a táborokat, kalandparkokat, az idősek védelmében pedig az árubemutatókat is - tette hozzá az államtitkár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×