INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Minden nő kap meghívót méhnyakrák-szűrésre

Infostart / InfoRádió
Harminckétezer nőnek kézbesítenek méhnyakrák-szűrésre szóló levelet - mondta az InfoRádióban Koiss Róbert. A nőgyógyász onkológus elmondta: a vizsgálat ingyenes és a védőnők bevonásával végzik el.

"2013 júliusában indult el az Európai Unió támogatásával egy olyan projekt, amelynek a célja az volt, hogy a méhnyakrák okozta megbetegedés és halálozás drasztikusan csökkenjen Magyarországon. Ezért védőnőket szólítottunk meg és képeztünk ki, hogy alkalmasak legyenek a méhnyak szűrésének elvégzésére" - jelezte Koiss Róbert.

A nőgyógyász-onkológus elmondta: minden 25 és 65 év közötti nő kap majd meghívó levelet, az első körben - harminckétezer levelet küldtünk ki - azokat a lakosokat céloztuk meg, akiknek a településén szakképzett védőnők végzik el a szűrést.

"A méhnyakszűrés ma Magyarországon a méhnyak és a méhszáj felszínéről történő sejtkenet mintavételt foglalja magában, ez az jelenti, hogy sejteket sodrunk le a méhszáj felszínéről és egy erre specializálódott labor eldönti, hogy milyen azok alakja. A szűrés célja elsősorban nem a rák kiszűrése, hiszen az diagnosztizálásnak hívjuk, hanem a rák előtti állapotok felfedezése, ezzel biztosítjuk azt, hogy a folyamat nem halad előre, nem alakul ki a rák" - hangsúlyozta Koiss Róbert.

"Ma Magyarországon a méhnyakrák okozta megbetegedés az uniós átlaghoz képest háromszoros. Ez azt jelenti, hogy évente közel 800-1000 új esetet fedezünk föl és körülbelül 400 nő hal meg ebben a betegségben, amiben egyetlennek sem szabadna meghalnia a világon" - emelte ki a nőgyógyász-onkológus.

"A betegség a méhnyakrák elleni oltással megelőzhető. Fontos tudni, hogy a méhnyakrák az egyik olyan daganatos betegség, ami vírusfertőzéshez köthető. A méhnyakrák elleni oltás azt a két, magas kockázatú vírustörzset - HPV 16 és 18 - foglalja magában, ami a méhnyakrákok 72 százalékáért felelős. Ezért azt tudjuk mondani, hogy aki az oltásban részesül, az jelentős védelmet élvez a méhnyakrákkal szemben, viszont mivel nem ad teljes védelmet, az oltott egyéneknek is rendszeresen részt kell venniük a szűrővizsgálaton - figyelmeztetett Koiss Róbert."

Hanganyag: Kálló Izabella

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk