eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

McCartney-t máig bántja, hogy összeveszett John Lenonnal

Ötoldalas interjút közölt a Sunday Times képes melléklete korunk egyik legnagyobb könnyűzenei sztárjával, Sir Paul McCartney-val. Szó esik az énekes viharos válásáról, ám a legendás Beatle-t ennél is jobban nyomasztja, hogy annak idején összetűzött John Lennonnal, és emiatt bomlott fel az együttes.

Sikerekben ma sem szűkölködik a 66 éves Sir Paul, és mellette van barátnője, Nancy. Új felvételeket is készít, most jelenik meg Electric Arguments címmel az albuma, de immár nem annyira új szerzeményei hozzák a pénzt a kasszába, mint zeneműkiadói vállalkozása.

Fellépni változatlanul nagyon szeret. Bevallja, hogy az ujjongó fogadtatás még mindig feltölti energiával.

Persze a régmúlt csillogása volt az igazi, az 1970 előtti nyolc esztendő, amíg együtt volt a csapat. Azért, hogy a Beatles akkor, még John Lennon meggyilkolása előtt, felbomlott, őt hibáztatják, és fontosnak tartja a dolgok tisztázását, hiszen 38 év múltán már csak ketten élnek a négy közül: Ringo Starr meg ő.

McCartney-t nyomasztja az ügy, legalább annyira, mint elhibázott, s végül felbomlott házassága a pénzéhes, szereplésre vágyó Heather Millsszel. Ma már látja, hogy elsiette az esküvőt, mert társra vágyott első felesége, Linda betegsége és korai halála után.

1967-ben lett öngyilkos a Beatles menedzsere, Brian Epstein, és az együttes pénzügyei körül hamarosan káosz keletkezett. McCartney azt szerette volna, ha a menedzselést a milliomos amerikai apósának a cége, az Eastman vállalat veszi át, de George Harrison és Ringo Starr leszerződött Allen Kleinnel. John Lennon is hozzájuk pártolt.

Ekkor - vallja be keserűen Paul - pert indított, törvényes úton akadályozta meg, hogy az együttes újra alakulhasson. Nem volt igazi kárpótlás, hogy John Lennon azután hamarosan összeveszett Kleinnel, sokkal kellemetlenebb tényezőnek bizonyult, hogy vele soha többé nem állt helyre a barátság.

Amikor New Yorkban járt, fel-felhívta, hogy találkozzanak. "Most mi a francot akarsz?" - szólt Lennon ingerülten a telefonba. Két évvel John meggyilkolása előtt még egyszer együtt vacsoráztak - fagyos hangulatban.

Amikor Lennon halálhírét vette, McCartney-nak egy tévé-szereplése során az szaladt ki a száján: "Ciki, nemde bár?" Ezt azóta is játsszák a YouTube-on. De később egy másik tévéműsorban sírva fakadt, amikor Lennonra emlékezett.

Új élettársa, az amerikai Nancy Shevell, jól tűri McCartney hangulatváltozásait. "Rákból gyógyultam ki, változatlanul vezetem a szállítmányozási vállalatomat és van egy 16 éves fiam - ez az életem stresszes fele, nem Paul" - mondja. Mire McCartney: "Én meg nagyon szeretek szerelmes lenni".

Olyankor a gondjait is felejti az ember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×