eur:
387.81
usd:
357.7
bux:
68089.84
2024. május 17. péntek Paszkál

Életfogytiglani büntetést kaphat, aki prostituálthoz jár

Nemi erőszaknak minősülhet, és életfogytig tartó büntetést vonhat maga után Nagy-Britanniában egyes prostituáltak szolgáltatásának igénybe vétele. Az erről szóló javaslatot kedden mutatta be a brit belügyminiszter. A szigorú elképzelés egy svédországi törvény mintájára készült.

Ha a brit parlament elfogadja a javaslatot, akkor az országba csempészett vagy stricik által futtatott prostituáltakhoz járó férfiakat súlyosan megbüntethetik a jövőben. Azaz nem a szolgáltatókat, hanem a klienseket ítélik majd el.

Az örömlányok közül sokaknak egyáltalán nem öröm az, amit csinálnak. Gyakran hamis ígéretekkel csábítják őket Nagy-Britanniába, van, akit elrabolnak. Útlevelüket elveszik, összeverik és gyakorlatilag szexrabszolgaként kezelik őket. A londoni rendőrség becslése szerint a Nagy-Britanniában dolgozó 88 ezer szexmunkás több mint kétharmadát embercsempészek ellenőrzik.

A törvénycsomag része lesz azonban az utcai prostituáltakat igénybe vevő férfiak elleni fellépés, és később a topless-bárokat is jobban szabályozni akarják.

Mint a Guardian megjegyzi, a munkáspárti kormány négy éve még türelmi zónákat akart felállítani, és engedélyezte volna a mini bordélyházak működtetését is. A média ellenséges reakciója és egy időközben életbe léptetett svéd törvény hatására azonban radikálisan más elképzelést dolgozott ki.

És mi lesz a férfiak klienseivel?

A javaslat máris hatalmas vitát váltott ki. Az ellenzők szerint nem lehet megmondani, ki az, aki illegálisan becsempészett, vagy stricik által futtatott örömlány, és ki nem. Azt is felvetik, hogy akkor a férfiprostituáltakat látogató nőket is büntetni kellene.

Harriet Harman brit miniszter szerint viszont Nagy-Britanniában modern kori szexrabszolgaság működik és ennek az az oka, hogy a férfiak hajlandók pénzt fizetni a szexért. Az illető férfit még akkor is vád alá helyezhetik, ha megkérdezi a lánytól, hogy illegálisan hozták-e az országba vagy strici futtatja-e, és nemleges választ kap - mondta egy rádióinterjúban a belügyminiszter.

Jaqui Smith viszont hozzátette: a svéd törvényt, amely teljesen megtiltja a szexért való fizetést, nem akarták lemásolni, mert annak "nincs társadalmi támogatottsága.

A brit prostituáltak szervezete szerint hamis az az állítás, hogy a legtöbb lányt becsempészték volna. Tanárok és diákok is vannak köztük és önként csinálják - mondták.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×