eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Csak október végén lélegezhetnek fel az allergiások

Idén nyáron az előző évekhez képest magasabb volt az allergiát okozó gyomnövények pollenkoncentrációja. Ráadásul szeptember tizedike körül várható a parlagfű másodvirágzása, aratás után ugyanis a növény ismét ki tud fejlődni - mondta az InfoRádiónak Apatini Dóra biológus.

Jelenleg a pollenkoncentráció 62 százalékát teszi ki a parlagfű, de a levegőben megtalálható többek között a csalánfélék, a pázsitfűfélék és a kender virágpora is - mondta az InfoRádiónak nyilatkozó biológus. A legmagasabb értékeket Nyíregyházán, Kecskeméten és Szegeden mérték.

Apatini Dóra hangsúlyozta: az idei nyáron az allergén növények pollenkoncentrációja az előző évekhez képest magasabb volt. Ez elsősorban az időjárás következménye, hiszen a nyár eleji csapadékos időszak és a megfelelő hőmérséklet kedvezett a gyomnövények növekedéséhez és a pollentermeléshez.

A szezonnak azonban még nincs vége, szeptember tizedike környékén várható ugyanis a parlagfű másodvirágzása. Az aratás után a gabona helyén az allergén gyomnövény újra növekedésnek indul, és szeptember közepén virágzik.

A biológus szerint szeptember végéig még erős lesz a pollenkoncentráció, a parlagfűszezon pedig október végéig is eltarthat.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×