eur:
388.81
usd:
360.16
bux:
68198.33
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Tíz óvintézkedés a mobil ártalmai ellen

Védekezni kell a mobiltelefonok által kibocsátott mágneses mezőkkel szemben, annak ellenére, hogy tudományosan egyelőre nem igazolt egyértelműen az egészségre gyakorolt negatív hatásuk - olvasható abban a nyilatkozatban, amelyet 20 neves, többségében rákkutató francia tudós tett közzé.

A mobiltelefon kiváló találmánynak tartják, elismerik társadalmi jelentőségét, maguk is naponta használják és továbbra is használni fogják, de az eddigi tudományos eredmények alapján kötelességüknek érzik, hogy a felhasználókat figyelmeztessék: miként használják úgy maroktelefonjaikat, hogy azok a legkevésbé károsítsák egészségüket - hangsúlyozza az amerikai Pittsburgh-i Egyetemen tanító, legutóbb a rákkutatás területén sikerkönyvet publikáló David Servan-Schreiber professzor által összehívott grémium.

Tíz óvintézkedést javasolnak, melyek közül az első és leghatározottabb így szól: "12 éven aluli gyermeknek ne engedélyezzék a mobiltelefon használatát, csak sürgős esetben", mivel a tudósok szerint a fejlődő szervezet a legérzékenyebb az elektromágneses mezőkkel szemben, amelyek ráadásul a gyermeki agyat sokkal jobban átjárják annak kis mérete miatt, mint a felnőttekét.

"Használat közben tartsuk magunktól legalább egy méterre a készüléket, és csak rövid ideig beszéljünk. Ne telefonáljunk metróban, buszon vagy vonaton, mert azzal másokat is kiteszünk a sugárzásnak" - olvasható a közleményben.

Azt is tanácsolják - különösen az állapotos nőknek -, hogy a készüléket ne hordják magunkon, éjszaka ne tegyék a fejük mellé. Ha a telefonnak mindenképpen a zsebünkben kell lennie, akkor lehetőleg a billentyűzetes része nézzen a testünk fel, mert így kisebb sugáradagot kapunk.

A tudósok szerint kifejezetten ellenjavallt a mobiltelefon használata autóban vagy vonaton, mert a helyváltoztatás miatt a sugárzás csaknem állandóan a csúcson van.

A dokumentum szerzői megállapítják: a gyártóknak és a szolgáltatóknak vállalniuk kell az őket megillető felelősséget, és olyan készülékeket kell kínálniuk a felhasználóknak, amelyek a legkisebb kockázattal járnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×